Foto van Redactie

Redactie

Veilig op de fiets!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Fietsen is hartstikke gezond, het zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Door te fietsen houdt u uw conditie op peil en uw benen sterk. Een fiets maakt het gemakkelijk om boodschappen te doen en een bezoekje te brengen aan een vriend of familielid.

Maar als we ouder zijn kunnen bepaalde beperkingen ervoor zorgen dat fietsen moeilijker wordt. Het is bovendien ook steeds drukker geworden op straat. Toch is het beter om de fiets zo lang als u kunt te blijven gebruiken, juist omdat beweging zo goed is. Bovendien kunt u dankzij de fiets nog veel zelfstandig doen. Om u te helpen lekker te blijven fietsen, geven wij u nuttige informatie en tips zodat u veilig met de fiets op pad kunt!

Goed voorbereid op weg

Goede voorbereiding is het halve werk nietwaar? Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw schoenen. Goede schoenen zijn belangrijk bij het lopen, maar zeker ook op de fiets. Draag schoenen met niet te gladde zolen zodat uw voeten niet van de trappers afglijden. En uiteraard zijn uw ogen belangrijk. Goed zicht zorgt voor meer veiligheid. Vergeet uw bril niet en draag een zonnebril (op sterkte) bij zonnig weer, niet alleen in de lente en zomer. Juist in de herfst en winter kan een laagstaand zonnetje hinderlijk zijn. Draagt u een varifocusbril? Deze is niet altijd geschikt voor op de fiets. Overleg met uw opticien wat voor u de beste oplossing is. Verder is uw gehoor belangrijk in het verkeer. Wanneer u niet goed hoort wat er om u heen gebeurt, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Laat daarom regelmatig uw oren controleren. En wanneer u moeite hebt met achterom kijken, dan zijn fietsspiegels op het stuur handig zodat u sneller verkeer achter u tijdig ziet.

De fiets

Uiteraard moet uw fiets veilig zijn. Laat uw fiets jaarlijks controleren bij een fietsenmaker. Remmen, banden, verlichting, frame, bouten en moeren, de ketting, spaken, echt alles wordt bij een grondige check gecontroleerd en als nodig gerepareerd of vervangen. Ook is het belangrijk dat de banden niet zacht zijn. Pomp ze regelmatig op of laat het bij de fietsenmaker doen. Veel fietsenmakers doen dit gratis.

Verder moet het zadel op de juiste hoogte zijn afgesteld. Het is belangrijk dat u goed met uw voeten plat op de grond kunt als u zit. Dan hoeft u ten eerste bij een verkeerslicht niet af en op te stappen, en ten tweede verkleint het de kans op omvallen mocht u uw evenwicht verliezen. Op- en afstappen is trouwens ook veel gemakkelijker met een lage instapfiets. Damesfietsen hebben een lage instap, dus heren: schroom voor uw eigen veiligheid niet om de fiets met stang te vervangen door een damesfiets. Er bestaan zelfs speciale fietsen gericht op senioren, zoals met een extra lage instap, driewielfietsen en elektrische fietsen.

Verlichting is natuurlijk ook belangrijk. Laat de ouderwetse dynamo voor wat het is en kies voor een setje LED-lampen die u op uw stuur en bagagedrager klemt. Deze blijven branden wanneer u stilstaat en bovendien geeft een LED-koplamp veel meer licht, wat uw zicht in het donker verbetert. Als laatste: doet u boodschappen met de fiets? Vermijd dan tassen aan het stuur want deze kunnen u uit balans brengen. Een set stevige fietstassen achterop is een stuk veiliger.

Elektrische fiets

Misschien denkt u erover om de gewone fiets te vervangen door een elektrische fiets zodat u nog langer kunt blijven fietsen. Zeker een aanrader! Maar bedenk wel dat elektrische fietsen een snelheid van 25 kilometer per uur kunnen halen. Dat is best snel en kan wel even wennen zijn. Daarom is het goed om te vragen of u eerst een proefrit kunt maken op een rustige plek zodat u vertrouwd kunt raken met de fiets. Ook als u een gebruikte fiets wilt aanschaffen. Vraag dan aan de verkopende partij of u de fiets eerst mag testen. Bij verschillende fietsenwinkels in de stad kunt u proefritjes maken, zoals in de winkel en het testcenter van Fietsenwinkel.nl, in het experience center van Mango Mobility en bij JUIZZ.

In het verkeer

Tot slot geven wij u tips hoe u zo veilig mogelijk met de fiets deelneemt aan het verkeer. Haast u niet om te beginnen. Wanneer mensen haastig of gestrest zijn, gebeuren er meer ongevallen. Houd ook ruim afstand van berm of stoeprand, dat voorkomt valpartijen. Pas verder op met naast elkaar fietsen, zeker als fietspaden niet afgeschermd van de weg liggen. Zorg dat u snel en veilig weer achter elkaar kunt fietsen als er sneller achteropkomend verkeer aankomt. Houd in een groep ook voldoende afstand. Maakt u langere fietstochten, neem dan om vermoeidheid te voorkomen af en toe een pauze op een bankje en eet en drink wat. Als het kan, vermijd dan liever drukke momenten in het verkeer, zoals in de spits of wanneer scholen uitgaan. Verder is het verstandig om bij slecht weer even goed na te denken of u de fiets wilt gebruiken. Niet alleen bij echt winterse omstandigheden, ook als het miezert of regent kan het onverwacht glad zijn. En heel belangrijk: denk aan de dode hoek van vrachtauto’s! Haal niet rechts in en stop niet naast, maar achter de vrachtwagen.

Een laatste tip: komt u tijdens het fietsen in uw gemeente onveilige situaties tegen, zoals losse tegels, gaten in het wegdek, uitstekende boomwortels of iets ander wat u opvalt? Meldt dit dan bij de gemeente. Ook is het mogelijk uw klacht of melding door te geven via www.fietsersbond.nl/meldpunt, of via de Vebeterdebuurt app.

Aanbevolen artikelen

Terugblik bezoek Eurocities

Terugblik bezoek Eurocities

Tijdens de bijeenkomst Eurocities in april ging het over ouder worden en mentale gezondheid voor mensen met een migratieachtergrond.

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.