Vallen en opstaan

Vallen en opstaan

Onze gezondheid is belangrijk en naarmate we ouder worden is het, om verschillende redenen, belangrijk dat we hier bewust mee omgaan. Bijvoorbeeld omdat u langer thuis wilt blijven wonen. Of omdat u mobiel wilt zijn en met zelfvertrouwen op pad gaat. Daarom is het van belang om bewust te zijn van het onderwerp ‘vallen’ en te denken over manieren hoe u een nare val kunt voorkomen.

Bent u weleens gevallen?

Als u wel eens bent gevallen, dan weet u hoe vervelend dit is. Een nare val heeft vaak lichamelijke ongemakken tot gevolg en sommige mensen voelen zich onzeker na een valpartij. Dit kan ervoor zorgen dat u niet meer met een fijn gevoel op pad gaat. Het kan u zelfs thuis een onveilig gevoel geven, want wat als het nog eens gebeurt?

Waardoor vallen we sneller en vaker?

Het is belangrijk om te weten dat het risico om een flinke smak te maken groter wordt naarmate we ouder worden. Een lichaam verandert en vertoont slijtage. Dit is een veel voorkomende oorzaak van sneller vallen als we ouder worden. Bewust omgaan met onze gezondheid kan de kans op een ongeluk verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging en de juiste gezonde voeding.

Wat zijn risico’s van een val?

Vallen kan leiden tot verwondingen, botbreuken en tijdelijk of blijvend functieverlies. Dit heeft verregaande gevolgen, want zo’n nare val gaat u niet in de koude kleren zitten. We worden bang om nogmaals te vallen en verliezen een stuk zelfvertrouwen. Dat is geen fijn gevoel als u actief wilt blijven leven. Sommige mensen gaan hierdoor zelfs activiteiten buitenshuis mijden. In een ernstig geval wordt iemand inactiever, heeft minder sociale contacten en is minder zelfredzaam, wat eenzaamheid in de hand werkt. Dit willen we voorkomen!

Daarom is dit onderwerp belangrijk!

Een val kan iedereen overkomen. We zijn er nooit echt op voorbereid, het gebeurt altijd onverwachts. Toch kunnen we voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op een vervelende val te verkleinen en, indien het toch gebeurt, een herstelproces te bespoedigen.

Wilt u weten aan welke voorzorgsmaatregelen u kunt denken? Ontdek dan hier hoe u een val kunt voorkomen.