Badkamer

Badkamer

De badkamer is dé plek waar de meeste mensen uitglijden en vervelend ten val komen. Het is er vochtig en dat gaat niet goed samen met tegels of een gladde stenen vloer. Een plek vol risico’s, maar gelukkig ook een plek die met simpele aanpassingen veilig gemaakt kan worden. We geven u handige anti-sliptips met aanbevelingen voor diverse hulpmiddelen die zo geïnstalleerd zijn. Niet alleen in de badkamer, maar ook in het toilet.

Anti-slip

Water, zeep, een glad bad… het zijn slechts enkele ingrediënten in een badkamer waardoor u kunt uitglijden. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om uitglijden en vallen in badkamer en toilet te voorkomen:

  • Een anti-slipcoating, anti-slipstickers of anti-slipstrips maken vloeren een stuk minder glad. En deze zijn gewoon bij de doe-het-zelfwinkels te koop.
  • Ook voor in bad zijn anti-slipcoatings, -stickers en -strips bij doe-het-zelfwinkels verkrijgbaar, evenals speciale anti-slipbadmatten en anti-slipdouchematten.
  • Voor badkamer- en wc-matjes zijn ook anti-slipondermatjes te koop. Deze zijn van gaasachtig stroef rubber gemaakt waardoor ze niet schuiven en opstropen.
  • Denk eraan bij anti-slipmatten en -ondermatten dat deze regelmatig worden gereinigd zodat ze ook echt anti-slip blijven. Een simpel sopje volstaat en sommige producten kunnen zelfs in de wasmachine.
  • Tegenwoordig zijn er ook anti-sliptegels op de markt. Dus als u van plan bent om de badkamer grondig te verbouwen voor uw veiligheid, dan kunt u er direct rekening mee houden bij plaatsing.

Deursloten die makkelijk open gaan

Omdat het risico op vallen groter wordt naarmate we ouder worden, is het verstandig rekening te houden met deuren die ook van buitenaf makkelijk open zijn te maken. Als u de badkamer of wc op slot doet, kan niemand u heel snel helpen wanneer u bent gevallen. Het is heel eenvoudig om daar rekening mee te houden. Gewoon door de deuren niet op slot te doen. Doet u de deur liever wel op slot om persoonlijke redenen? Er bestaan sloten die ook van buitenaf eenvoudig zijn te openen mocht dat nodig zijn. Dit scheelt direct ook een hoop geld als de deur niet hoeft te worden geforceerd.

Tips voor een veilige badkamer

Bij een badkamerspecialist of bij de thuiszorgwinkel zijn er tal van hulpmiddelen verkrijgbaar om de badkamer en het toilet eenvoudig veiliger maken. We geven enkele tips om u op weg te helpen:

Tip 1: Handgrepen

Handgrepen zijn handig als u steun nodig heeft om in en uit het bad, de douche of van de wc te stappen. Het is hierbij belangrijk dat het oppervlak, waar de greep aan wordt bevestigd, stevig is. Het is onverstandig om grepen met zuignappen te kopen. Deze zijn niet gemaakt voor het ondersteunen van uw volledige lichaamsgewicht. Koop dus handgrepen die met schroeven in de muur vastgemaakt moeten worden.

Tip 2: Thermostatische douchekraan

Om te voorkomen dat u niet verbrandt én schrikt door te heet water met een val als gevolg, is het goed om een thermostatische douchekraan te kopen. Deze is eenvoudig in te stellen op een constante, veilige temperatuur. Dit geldt overigens ook voor andere kranen, zoals in de keuken.

Tip 3: Doucheglijstang

Met een doucheglijstang kunt u de douchekop op de voor u juiste hoogte brengen. Let wel op, een doucheglijstang is niet bedoeld als handgreep en biedt dus geen houvast.

Tip 4: Douchezitje

Het kan enorm veel schelen als u zittend kunt douchen. Hier zijn speciale douchezitjes of -stoeltjes voor verkrijgbaar.

Tip 5: Badbeugel

Om makkelijk in en uit het bad te kunnen stappen, kunt u een badbeugel installeren in de badkamer. Let ook hierbij op dat het oppervlak waarop de beugel wordt geïnstalleerd stevig is zodat u niet alsnog uitglijdt als deze onnodig loslaat.

Tip 6: Badplank

Moet u douchen in bad? Net als zitjes voor in de douche, zijn die er ook voor douchen in bad. Dit zijn speciale badplanken die u op de badranden legt en waarop u kunt zitten. Badplanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en ze kunnen voorzien worden van één of twee handgrepen.

Tip 7: Badzitje

Moet u douchen in bad? Net als zitjes voor in de douche, zijn die er ook voor douchen in bad. Dit zijn speciale badplanken die u op de badranden legt en waarop u kunt zitten. Badplanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en ze kunnen voorzien worden van één of twee handgrepen.

Tip 8: Toiletarmsteun

Deze speciale armsteun zorgt voor meer stabiliteit bij het zitten en opstaan op de wc.

9. Zittingverhoger

Door een hoger staand toilet of een hoger geplaatst zwevend toilet, is het makkelijker om te gaan zitten en weer op te staan. Maar om nou gelijk een nieuwe wc te kopen, is ook niet nodig. Een hoger toilet is namelijk heel eenvoudig te realiseren met een speciale zittingverhoger, die verkrijgbaar is met of zonder armsteunen.

Extra tip:

Ventileer de badkamer goed, dat verlaagt de kans dat u onwel wordt door bijvoorbeeld de warmte.

Bij Thuiszorg Outlet Amsterdam kunt u terecht voor voordelige zorghulpmiddelen.