Ogen testen

Gezichtsvermogen

Het gezichtsvermogen is belangrijk voor een goede balans, maar bij ouderen gaat het gezichtsvermogen vaak achteruit. Dit kan voor valpartijen zorgen. Losse stoeptegels, drempels, en andere oneffenheden zijn vaak niet goed zichtbaar en moeilijk te vermijden. Toch is er een aantal zaken die u zelf kunt doen om het risico op vallen te verminderen.

3 tips om vallen te voorkomen

We hebben drie belangrijke tips voor u om het risico op vallen te verminderen als het gezichtsvermogen achteruit gaat.

Tip 1: Ogen controleren

Laat ieder jaar uw ogen controleren bij een optometrist. Met een uitgebreide test kan een optometrist – vaak werkzaam bij een opticien – oogafwijkingen opsporen. U heeft geen verwijzing van een huisarts nodig om een afspraak te maken. Op de website optometrie.nl kunt u zien waar een optometrist bij u in de buurt is.

Tip 2: Voldoende licht

Voldoende licht in en om het huis is belangrijk voor goed zicht. Zo is de kans groter dat u obstakels beter ziet en ermee om kunt gaan.

Tip 3: Gemeente

Het heeft zin om contact op te nemen met uw gemeente als er bijvoorbeeld weinig licht in de straat is. Of als stoeptegels onregelmatig liggen of kapot zijn. Deze zaken verhogen het risico op vallen, terwijl er iets aan gedaan kan worden. Geef uw klacht dus door. Het is belangrijk dat u zich veilig en op uw gemak voelt.