Woonkamer

Woonkamer

U staat er misschien niet zo bij stil, maar de woonkamer is een plek vol met onopvallende valkuilen. Ligt er bijvoorbeeld een vloerkleed in de kamer? Zijn snoertjes netjes weggewerkt? In de woonkamer brengen we de meeste tijd door als we thuis zijn, dus is het belangrijk dat we deze plek veilig maken. Met wat kleine aanpassingen is dit zo gebeurd en kunt u met een gerust hart veilig genieten van waar u mee bezig bent.

Tip 1: Losse vloerkleden

Met een losliggend vloerkleed is een valpartij niet ver weg. U kunt makkelijk uitglijden of struikelen, met ernstige gevolgen. Wist u dat er anti-slipmatten verkrijgbaar zijn die u onder het vloerkleed kunt leggen? Hiermee voorkomt u dat het kleed verschuift en stroopt de rand niet snel op wanneer u er met uw voet of rollator tegenaan loopt.

Tip 2: Loopruimte

Hoe meer ruimte u heeft in de woonkamer om vrij rond te lopen, hoe minder risico er is dat u onnodig valt. Bouw dus niet de hele woonkamer vol met kastjes of andere meubelstukken die in de weg kunnen staan. En ruim losse spullen zo snel mogelijk op.

Tip 3: Drempels

Struikelen over een drempel is zo gebeurd. Om dit te voorkomen, kunt u het beste drempels weghalen. Het allerbeste is als de vaste vloerbekleding dan ook geheel zonder naden doorloopt in alle ruimtes. Is dit niet mogelijk? In doe-het-zelfwinkels zijn platte afwerkstrips te koop om de naden tussen de vloeren te egaliseren. Ook een optie is om de opstaande randen van de drempels af te schuinen. Zo is de kans veel kleiner dat u met uw voet blijft haken.

Tip 4: Losliggende snoeren

Losliggende snoeren, ze zijn niet alleen heel lelijk in het zicht, maar ook gevaarlijk. U breekt er zo uw nek over, terwijl snoeren heel makkelijk zijn weggewerkt met zelfklevende kabelclips of kabelgootjes. U koopt deze producten bij doe-het-zelfwinkels. Werk kabels niet weg onder het vloerkleed. Dit kan schade aan de kabels veroorzaken en daardoor zelfs leiden tot kortsluiting.

Tip 5: Trap in plaats van stoel

Iets in de hoogte doen, zoals een lamp vervangen of iets pakken? Neem geen onnodige risico’s en gebruik een trapje. We pakken vaak de dichtstbijzijnde stoel, maar deze kan nare valpartijen veroorzaken.

Tip 6: Makkelijk bereikbare plekken

Berg spullen zoveel mogelijk op makkelijk bereikbare plekken op. Zo hoeft u niet te bukken, op verhogingen te staan of andere gevaarlijke fratsen uit te halen om bijvoorbeeld de stofzuiger te pakken.