Bewegen is gezond

Bewegen is gezond

Bewegen is gezond! Makkelijker gezegd dan gedaan zult u denken. Maar iedere vorm van beweging is belangrijk. Door te bewegen blijft u fit en langer zelfstandig. Om uw gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is het belangrijk om dagelijks in ieder geval 20 minuten matig intensief te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen of fietsen. Verder is het ook belangrijk tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen in combinatie met balansoefeningen.

Sterke spieren

Let op, bewegen is niet hetzelfde als sporten. De meeste mensen zullen direct zeggen: “Leuk dat bewegen. Als je jong en soepel bent is het allemaal veel makkelijker en kun je nog een marathon lopen.” Maar dat is dus helemaal niet nodig! Onder bewegen valt ook klusjes doen, schoonmaken en de hond uitlaten. Het houdt u actief en zorgt ervoor dat u uw spieren moet aanspannen. Dat is belangrijk, want door sterkere spieren kunt u langer zelfstandig blijven. U bent beter in balans en valt daardoor minder snel.

Bewegen is gezond

Een goede conditie is belangrijk om u lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Bovendien verkleint u de kans op een onnodige valpartij. Naarmate we ouder worden neemt de kans op vallen toe. Belangrijk dus om dit risico actief te verminderen, want de gevolgen zijn vaak heel vervelend. Met de volgende acht handige tips komt u al een heel eind. Bent u echter al eens gevallen, heeft u moeite met lopen of gebruikt u een loophulpmiddel? Vraag dan advies aan uw huisarts, of een fysiotherapeut of ergotherapeut bij u in de buurt.

Tips voor extra beweging

Bewegen is gezond. En vaak eenvoudiger dan u denkt. Door bepaalde keuzes te maken kunt u dagelijks veel meer beweging krijgen dan u gewend bent. Wanneer u eenmaal bent begonnen, gebeurt het op een gegeven moment automatisch. Daarom hebben we acht makkelijke tips voor u op een rijtje gezet waarmee u direct aan de slag kunt.

Tip 1: Ochtendgymnastiek

Iedereen kent wel het programma ‘Nederland in Beweging’ op NPO1. Iedere ochtend even wat ochtendgymnastiek. Het werkt echt! Een mooie manier om met wat extra beweging de dag te beginnen. Ook voor mensen die minder goed ter been zijn, heeft het programma voldoende goede oefeningen waar u aan mee kunt doen.

Tip 2: Kies wat u écht leuk vindt

In ons land zijn er gelukkig tal van mogelijkheden om extra beweging te krijgen. Fietsen, gymnastiek, dansen, zwemmen, noem maar op. Zo zijn er bijvoorbeeld fitnesscentra in de buurt die speciaal voor ouderen activiteiten organiseren en korting aanbieden. Houd onze activiteitenagenda in de gaten om te zien wat er bij u in de buurt wordt georganiseerd. Maar doe vooral wat u echt leuk vindt. Zo verhoogt u de kans van slagen. Want iets dat leuk is blijft u langer doen.

Tip 3: Zoek een clubje

Alleen bewegen is een stuk minder leuk dan samen. Daarom is het goed om een clubje in de buurt op te zoeken. Samen bewegen stimuleert niet alleen om het goed te doen, maar vooral ook te blijven doen. Een leuke bijkomstigheid is dat u mensen ontmoet die u misschien nog niet kent en met wie u andere activiteiten kunt ondernemen. Op de websites Meer Bewegen voor Ouderen en GoldenSports vindt u allerlei leuke beweegactiviteiten in groepsverband.

Tip 4: Neem de trap (als het nog lukt)

Zolang het nog kan is het beter om de trap te nemen in plaats van de lift. Het is een goede manier om extra beweging te krijgen en om de spieren aan te spannen. Let echter wel op dat bij bepaalde aandoeningen, zoals artrose in bijvoorbeeld de knie, wordt afgeraden om veel trappen te lopen. Raadpleeg bij twijfel uw behandelend arts.

Tip 5: Pak de fiets zolang het kan

Wat voor de lift geldt, geldt ook voor de fiets. Het is natuurlijk verleidelijk om de auto te pakken als u bijvoorbeeld boodschappen moet doen. Maar met de fiets krijgt u extra beweging en heerlijke frisse lucht. Ook hier geldt natuurlijk: u moet het nog wel kunnen.

Tip 6: Lopen, lopen, lopen

Bewegen is gezond, dus lopen is altijd goed. Ook met een rollator is dit mogelijk. Lopen is eigenlijk de beste manier om in beweging te blijven. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit als u met het openbaar vervoer bent, of neem een omweg naar de supermarkt. Zo krijgt u op heel natuurlijke wijze wat extra beweging.

Tip 7: Een hond is gezond

Mensen met huisdieren zijn vaak veel langer fit en zelfstandig zo blijkt uit onderzoek. Waarom? Omdat een huisdier iemand dwingt in beweging te blijven. Vooral een hond is goed omdat deze moet worden uitgelaten. Zo moet u een ommetje maken. Toch is het niet nodig om zelf een hond te hebben voor extra beweging. Misschien hebben de buren een hond of kunt u aanbieden een kennis met een huisdier te helpen bij het uitlaten. Er zijn ook initiatieven zoals Stichting Oopoeh waar u een huisdier kunt vinden in de buurt.

Tip 8: Dagje uit

Kijk ook eens buiten de buurt. Een dagje uit naar bijvoorbeeld het strand, een stedentrip naar Haarlem of een museumbezoek zijn prachtige momenten om extra beweging te krijgen. Kijk eens op de website van de VVV, de Nederlandse Spoorwegen of natuurlijk de website van de Gemeente Amsterdam.