Medicijngebruik bij ouderen

Medicijngebruik

Medicijngebruik neemt over het algemeen toe als we ouder worden; we krijgen meer kwaaltjes waar we geneesmiddelen voor nodig hebben. Het helpt u gezond en vitaal te blijven, maar het is tegelijkertijd ook goed om op te blijven letten hoe vaak en wat u precies gebruikt. Een bijkomend nadeel van ouder worden is dat uw lichaam anders reageert op de medicatie in vergelijking met vroeger. Onze lever en nieren doen er namelijk langer over om de geneesmiddelen af te breken. En dat is precies wat medicijngebruik risicovoller maakt voor ouderen. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op uw motoriek of zicht, waardoor het risico op vallen vergroot.

Risico van bijwerkingen

Het zijn niet alleen de medicijnen die langer doorwerken, maar ook de bijwerkingen ervan. Hier zit het grootste risico, zeker als u meer dan één medicijn gebruikt. U kunt bijvoorbeeld slaperig worden, langzamer reageren op dingen die er gebeuren, of uw zicht kan slechter worden. Verder kunt u last krijgen van slappere spieren of duizeligheid. Het gekke is alleen dat u het vaak zelf niet merkt dat u last heeft van bijwerkingen. Hierdoor loopt u ongemerkt meer risico om te vallen.

Rechtop blijven staan

Een arm, been of heup breken wil natuurlijk niemand. Zelfstandig kunnen blijven functioneren en u fit voelen is veel leuker. Veiligheid.nl heeft daarom de brochure ‘Rechtop blijven staan met medicijnen’ gemaakt. Hierin leest u waar u op kunt letten als u medicijnen gebruikt. Zo verkleint u het risico dat u valt.

4 tips als u medicijnen gebruikt

Gebruikt u medicatie? We hebben 4 tips voor u waar u op kunt letten bij medicijngebruik. Meer tips en informatie leest u in de brochure. Maar u kunt natuurlijk ook terecht bij uw huisarts of apotheek.

Tip 1: Juiste hoeveelheid

Uw arts heeft een bepaalde hoeveelheid voorgeschreven. Houdt u zich hieraan. De arts heeft kennis van zaken en weet vaak goed wat de ervaringen zijn met bepaalde geneesmiddelen. Ook kent hij of zij uw situatie goed. Stop alleen met het innemen van medicijnen als uw arts of apotheker dat nodig vindt en neem niet zonder overleg extra in.

Tip 2: Eigen medicijnen

Medicijnen zijn medicijnen kunt u denken. Maar gebruik nooit geneesmiddelen die aan iemand anders zijn voorgeschreven.

Tip 3: Rij veilig

De weg opgaan met alcohol in uw bloed is hoe dan ook niet verstandig. Als u medicijnen gebruikt is het helemaal onwenselijk. Uw reactievermogen is in veel gevallen minder door de medicijnen en in combinatie met alcohol al helemaal. Als een medicijn uw reactievermogen vermindert staat dit aangegeven op de verpakking met een waarschuwingssticker. Maar lees ook altijd goed de bijsluiter.

Tip 4: Nieuwe of andere medicijnen

Let extra goed op bijwerkingen als u nieuwe of andere medicijnen krijgt voorgeschreven. Vooral bij activiteiten waarbij u uw balans kwijt kunt raken. Bijvoorbeeld met traplopen of met ramen wassen op een trapje. Uw lichaam moet altijd even wennen aan de verandering van medicatie.