Een veilig huis

Maar liefst de helft van alle valincidenten bij ouderen gebeurt in de eigen vertrouwde omgeving. Deze ongevallen zijn vaak te voorkomen met simpele aanpassingen en hulpmiddelen. Loop uw woning eens door en controleer het op mogelijke risico’s. Vraagt u zich ook af of u aanwezige hulpmiddelen wel (genoeg) gebruikt? Doet u bijvoorbeeld in de gang wel het licht aan als er te weinig daglicht is? Welke hulpmiddelen zijn er eigenlijk? En hoe gebruikt u ze? Ze zijn er niet alleen voor de badkamer en het toilet, maar ook voor de slaapkamer, keuken en de woonkamer.

Voor uw veiligheid in huis is het ook belangrijk dat u een kritische blik werpt op de gang, overloop en trap. Deze plekken in huis worden namelijk nog wel eens vergeten. Gang en overloop gebruikt u vaker dan u denkt en een trap is zelfs de gevaarlijkste plek in huis. Maar met onze tips zijn ook deze plekken eenvoudig veilig te maken!

In de slaapkamer kan er nog veel verbeteren aan veiligheid. Het is een plek waar veel mensen vallen, maar gelukkig kunt u dit makkelijk voorkomen. Met betere verlichting en praktische hulpmiddelen komt u al een heel eind.

In de keuken kunnen heel eenvoudig aanpassingen worden gedaan zodat u de keuken veiliger en beter kunt gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld als u te hoog moet reiken om iets te pakken. Met onze tips kunt u uw keuken veilig en optimaal gebruiken.

U staat er misschien niet zo bij stil, maar de woonkamer is een plek vol met onopvallende valkuilen. Ligt er bijvoorbeeld een vloerkleed in de kamer? Zijn snoertjes netjes weggewerkt? In de woonkamer brengen we de meeste tijd door als we thuis zijn, dus is het belangrijk dat we deze plek veilig maken.

De badkamer is dé plek waar de meeste mensen uitglijden en vervelend ten val komen. Een plek vol risico’s, maar gelukkig ook een plek die met simpele aanpassingen veilig gemaakt kan worden. We geven u handige anti-sliptips met aanbevelingen voor diverse hulpmiddelen die zo geïnstalleerd zijn.

Onze partners