Schoenen

Goede schoenen

Wist u dat veel voetproblemen worden veroorzaakt door het dragen van verkeerde schoenen? Goede schoenen zijn daarom essentieel om voetproblemen te voorkomen. Ze zijn niet alleen nodig om goed te kunnen lopen en staan, ze helpen ook  een val of struikelpartij te voorkomen. En wanneer u al voetklachten heeft, zorgen de juiste schoenen ervoor dat u met minder of helemaal geen pijn loopt. Stevig in uw schoenen staan is dus letterlijk noodzakelijk.

4 tips voor goede schoenen

Een mens loopt in zijn leven gemiddeld 100.000 kilometer. Dat is meer dan twee keer de aarde rond! Geen wonder dat we voetklachten krijgen naarmate we ouder worden, zeker als we niet de juiste schoenen dragen. Voor goed schoeisel aan de voeten geven we u enkele tips die helpen voetproblemen te voorkomen en pijn te verlichten. Het zijn vaak al kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

Tip 1: Passende schoenen

Het is heel normaal dat onze voeten wat groter worden naarmate we ouder worden. Het is dus goed daar rekening mee te houden als u schoenen gaat kopen. Te grote schoenen daarentegen zijn ook niet goed. Als u merkt dat uw voeten licht schuiven in de schoen, dan is deze té groot. Schoenen die goed passen hebben ongeveer één centimeter ruimte tussen uw grote teen en de neus van de schoen, en als u staat moet u uw tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen. Twijfelt u over uw schoenmaat? In nagenoeg alle schoenenwinkels hebben ze een handige voetmeter waarmee de juiste schoenmaat wordt bepaald. Ook goed om te weten is dat u het beste schoenen aan het eind van de dag past omdat voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden. En pas zowel de linker- als de rechterschoen. Bij veel mensen zijn de voeten namelijk niet helemaal gelijk.

Tip 2: Goede zool

Met gladde zolen glijdt u sneller uit. Terwijl u met té stugge zolen juist eerder kunt struikelen. De juiste zolen buigen goed mee met uw voeten en zijn bij voorkeur van rubber of een ander stroef materiaal, zo mogelijk met een profiel. Merkt u dat uw zolen te glad worden? Veel zolen kunt u heel gemakkelijk zelf opruwen met grof schuurpapier en anders kan de schoenmaker uw schoenen van nieuwe zolen voorzien.

Tip 3: Stevig staan

U staat het stevigst in schoenen met een brede zool en een lage hak die niet hoger is dan twee vingers. Bovendien is ook het gewicht van de schoen belangrijk. U loopt gewoonweg beter met een schoen die niet al te zwaar is.

Tip 4: Veters

Heel wat mensen zijn al gestruikeld over losgeraakte veters. Daar zijn echter heel eenvoudige oplossingen voor. Ten eerste is het goed om wat stroevere veters te kopen die niet makkelijk los gaan zitten. Zorg ook dat ze niet té lang zijn. Ten tweede zijn er ook elastische veters te koop die van uw schoenen instappers maken. Deze hoeft u nooit of slechts één keer te strikken én ze zijn nooit te lang.

Tip 5: Steun- en inlegzolen

Draagt u steunzolen, houd er dan rekening mee dat u schoenen koopt met een uitneembaar voetbed. Neem de steunzolen mee wanneer u nieuwe schoenen gaat passen. Dit voorkomt pasproblemen achteraf. Zijn uw schoenen nog goed maar ervaart u toch wat ongemak tijdens het lopen? Dit is snel opgelost met inlegzooltjes van gel of memory foam (traagschuim). Ook hierbij is het belangrijk dat uw schoenen niet alsnog gaan knellen door het gebruik van inlegzooltjes.