Voeten

Voetproblemen

Voetproblemen verhogen het risico op vallen. Onze voeten zijn onmisbaar om stevig op eigen benen te staan en goed in balans te blijven. Maar als er iets met uw voeten aan de hand is, dan verhoogt dit het risico op een val. Dat kan al door een eenvoudige eeltknobbel, laat staan als het voetprobleem ernstiger is. Veel mensen krijgen ooit te maken met een voetprobleem en naarmate de leeftijd stijgt, neemt het aantal toe. Van de mensen die ouder dan 75 zijn, heeft de helft voetproblemen. Dat is jammer, want vaak had het gewoon voorkomen kunnen worden. Er zijn gelukkig vaak praktische oplossingen voor de problemen waarmee u zit, of staat in dit geval!

Meest voorkomende voetproblemen

Voetproblemen kunnen u ernstig  belemmeren bij het  lopen. Veel voorkomende voetproblemen bij ouderen zijn eeltknobbels, likdoorns en ingegroeide nagels. Relatief onschuldige ongemakken die gemakkelijk verholpen en zelfs voorkomen kunnen worden. Meer ernstige voetklachten zijn bijvoorbeeld platvoeten, hamertenen, en wondjes als gevolg van diabetes. Uw voeten dragen u letterlijk en daarom is het  belangrijk om ze goed te verzorgen. Als het niet meer lukt om zelf uw voeten te verzorgen, ga dan regelmatig naar een pedicure. Voor ernstigere voetproblemen kunt u terecht bij een  podotherapeut. Hiervoor is in principe geen verwijzing nodig. De podotherapeut doet dan eerst een kort onderzoek om vast te stellen of u aan het juiste adres bent. Heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist, dan is al vastgesteld wat uw voetprobleem is en wordt er direct gestart met behandelen.

(Medische) pedicure

Regelmatig een (medische) pedicure is geen overbodige luxe, ook al klinkt het als pure verwennerij. En ja, dit geldt ook voor mannen! Voor veel mensen is het lastig om zelf de voeten goed te verzorgen. Het is belangrijk dat er geen wondjes ontstaan en dat de nagels op de juiste manier worden geknipt zodat ze niet gaan ingroeien. De pedicure helpt u snel van de kleinere voetproblemen af en geeft advies wat u eventueel zelf kunt doen. Bij bepaalde ziektes of aandoeningen, zoals diabetes, is het verstandig om naar een medisch pedicure te gaan. Deze behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering. De medisch pedicure is ook op de hoogte van aandoeningen en ziektes waarbij bepaalde behandelingen juist niet mogen worden uitgevoerd. De medisch pedicure weet wanneer hij of zij moet doorverwijzen naar andere specialisten.