Gezonde voeding

Gezonde voeding

Gezonde voeding, het is voor iedereen belangrijk. Net zoals voldoende lichaamsbeweging natuurlijk. Maar er zijn zoveel lekkere dingen die helemaal niet gezond voor ons zijn! Het is altijd goed om op onze voeding te blijven letten. Zeker als we ouder worden. Spiermassa neemt af, botten worden minder stevig en onze gewrichten worden minder soepel. Dat kan er allemaal voor zorgen dat we sneller vallen. Met een juist voedingspatroon kunt u die kans verkleinen.

Vitamine D voor sterkere botten en spieren

Voldoende vitamine D is belangrijk voor stevige botten. Maar wist u al dat vitamine D ook een gunstig effect heeft op de spieren? Eén vitamine kan dus al zorgen voor een verkleinde kans op vallen. In ons land is het echter moeilijk om deze vitamine op een natuurlijke manier binnen te krijgen. Zon is grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam en laten we daar nou niet heel veel van hebben. Een extra vitamine D supplement slikken kan dan helpen. Maar ook voldoende buiten komen is belangrijk. Daglicht, zelfs als het minder zonnig is, is namelijk essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Verder is het goed om regelmatig vette vis te eten, zoals haring en makreel. Vermoedt u dat u een vitamine D tekort heeft? Vraag uw huisarts om advies.

Gezonde voeding tegen vallen

Een vitaminetekort komt vooral voor bij mensen met een donkere huidskleur of vrouwen met een sluier. Maar ook bij mensen die weinig of niet buiten komen en verminderde eetlust hebben. Dit is met name het geval bij bewoners van een verpleeghuis. Dit tekort gaat dan gepaard met zwakke spieren, spierkrampen en pijnlijke botten. Het is dan ook belangrijk om gezond te blijven eten, vooral veel verse groenten, om vitaminetekorten zoveel mogelijk te beperken. Voldoende reden om te kiezen voor gezonde voeding.

Eiwitten

Omdat uw spiermassa afneemt, is het advies om na uw 50ste extra te letten op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Eiwitten zitten met name in melk(producten), vis, vlees en vleesvervangers. Maar ook in groente. Helaas kunt u niet voorkomen dat spiermassa afneemt. Wel kunt u dit proces flink vertragen door te blijven bewegen en door dus voldoende eiwitten te eten.