Over ons

“Vallen? Dat gaat niet over mij” denken veel ouderen. Bovendien zien ze vallen als iets dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Deze gedachten helpen echter niet om in actie te komen, terwijl dat juist wel nodig is!

Het afgelopen jaar vielen 38.000 65-plussers in Amsterdam. Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, heeft een enorme impact op iemands kwaliteit van leven. Met de aanpak ‘Laat je niet vallen’ maakt de GGD Amsterdam ouderen ervan bewust dat zij zelf iets kunnen doen om vallen te voorkomen. Dit doet de GGD met praktische informatie, tips en een breed aanbod aan trainingen in de buurt waarvan bewezen is dat ze werken.

Wij laten u niet vallen

De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en regie houden over hun eigen leven. Ook onze overheid stimuleert dit. Alleen heeft dit wel mogelijke gevolgen, zoals vallen. Wat weer kan leiden tot letsel. Vallen mag alleen niet gezien worden als iets wat nou eenmaal bij het ouder worden hoort. Gelukkig is vallen vaak te voorkomen.

Dit bieden wij

U kunt zelf veel doen om een val te voorkomen en het risico op vallen te verkleinen. Maar het is belangrijk dat u zich dan wel eerst bewust bent van de risico’s die u loopt en de mogelijkheden die u hebt om er zelf wat aan te kunnen doen. Met deze website informeren wij u over de oorzaken en risico’s van vallen. Ook geven wij veel nuttige en makkelijk uitvoerbare tips om vallen te voorkomen. Daarnaast bieden wij trainingen aan waar u leert stevig op eigen benen te blijven staan, zoals In Balans en Otago. En via de agenda ziet u leuke en nuttige activiteiten bij u in de buurt die bijdragen aan het voorkomen van vallen, bijvoorbeeld gymnastiek voor 60-plussers en themamiddagen over vallen en opstaan.

Met wie?

Om ‘Laat je niet vallen’ tot een succes te maken, werken wij samen met professionals, partners en vrijwilligers die veel werken met ouderen. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, huisartsen, welzijns- en ouderenwerkers en informele netwerken zoals buurtcentra en Stadsdorpen. Ook betrekken we ouderen bij deze Amsterdamse aanpak ‘Laat je niet vallen’.

Heeft u vragen? Laat het ons weten!