Een scootmobiel kan uitkomst bieden voor mensen die niet meer goed ter been zijn. Toch wilt u het liefste zelfstandig op pad en daar is een scootmobiel ideaal voor. U kunt zo nog zelf uw boodschappen doen, vrienden of familie opzoeken of even wat frisse lucht happen.
Scootmobiel
Op straat is de scootmobiel eigenlijk niet meer weg te denken. Er zijn tal van soorten en maten. Maar wat is nu precies een scootmobiel? Het is een elektrisch aangedreven vervoermiddel. Het heeft 3, 4 of 5 wielen, afhankelijk van het model, en het beschikt over een oplaadbare accu. Het stuur is vergelijkbaar met dat van een fiets.
De scootmobiel wordt vooral buiten gebruikt. Of u nu boodschappen gaat doen of een bezoek brengt aan het ziekenhuis, de meeste plekken zijn er tegenwoordig al goed op ingericht. En dat is belangrijk, want u wilt zoveel mogelijk onafhankelijk blijven. Maar ook binnen kan een scootmobiel gebruikt worden. Voor kleinere ruimtes of in huis is de scootmobiel eigenlijk niet bedoeld. Het is dus een handig hulpmiddel voor mensen die in huis nog kunnen lopen, maar niet meer lange afstanden kunnen lopen of fietsen.
Veiligheid is belangrijk bij een scootmobiel. Helaas gebeuren er nog te veel ongelukken. In 2016 werden er ongeveer 1.600 mensen op de Spoedeisende Hulp (SEH) opgenomen vanwege een ongeval met een scootmobiel. Eén op de 5 ongevallen gebeurt door het verlies van evenwicht, 16% wordt aangereden door een ander, 15% is zelf ergens tegenop gebotst en 14% gebeurt door een bedieningsfout.
We hebben enkele tips voor u. Waar moet u op letten bij de aanschaf? En hoe zit het met het gebruik? Een scootmobiel is anders dan de meeste andere hulpmiddelen, dus dat vraagt om andere kennis. Informeer bij een ergotherapeut bij u in de buurt of zij scootmobiellessen aanbieden. Dit kan u helpen bij het gebruik.
Ook met een scootmobiel kunt u uit balans raken. Let daarom goed op dat u in een rechte lijn de stoep of helling oprijdt. Nog beter is het om een oprit te gebruiken als deze er is. En let op de maximale snelheid. Zeker bij het nemen van een bocht. Pas uw snelheid aan zodra u de bocht nadert. Eigenlijk precies zoals u in een auto ook zou doen.
Pas uw snelheid ook aan afhankelijk van de omgeving waarin u rijdt. Op een fietspad is het prima om sneller te rijden zodat u meekomt met fietsers. Rijdt u echter op het voetpad, matig dan de snelheid. Een scootmobiel is stil en veel mensen horen u niet aankomen wat voor ongelukken kan zorgen.
Weet hoe een scootmobiel werkt voordat u de weg opgaat. De bediening van een scootmobiel werkt in de meeste gevallen anders dan u gewend bent. Zo zijn de handremmen van een fiets bij een scootmobiel vaak het ‘gaspedaal’. Als u niet zeker weet hoe iets werkt kan dit voor onverwachte reacties zorgen zodra u overvallen wordt door een situatie.
Over het algemeen zijn scootmobiels slecht zichtbaar in het donker. De lampen geven weinig licht en de achterlichten zitten meestal heel laag. De voorlampen schijnen recht vooruit en niet naar beneden zoals bij auto’s of fietsen. Al met al kan het daardoor ’s avonds, of in mistige situaties overdag, best lastig zijn om op te vallen. Gebruik op dergelijke momenten een veiligheidshesje. En bevestig een reflector of wat reflecterende tape op de rugleuning van uw scootmobiel. Zo verhoogt u de zichtbaarheid.
Bij steeds meer zorg- en scootmobielwinkels zijn er producten te koop waarmee u beter zichtbaar bent. Kijk bijvoorbeeld op www.seeme.nl.
Onderhoud aan uw scootmobiel is noodzakelijk. Laat dit jaarlijks doen. Het is voor uw veiligheid én om te voorkomen dat u onnodig met pech ergens blijft zitten. Bespreek bij de aanschaf direct de mogelijkheden met uw leverancier.
Gebruik uw spiegels als u naar links of naar rechts gaat met uw scootmobiel. Er rijdt verkeer om uw heen en als u weet wat er rijdt voorkomt u onnodig ongelukken. Daarbij gebruikt u ook de knipperlichten zodat u voor anderen opvalt en duidelijk is waar u naartoe gaat.
Ook bij de aanschaf van een scootmobiel is het goed om een proefrit te maken. Het hulpmiddel moet u liggen want anders komt dit niet ten goede van uw veiligheid én uw rijgenot.
Bij Thuiszorg Outlet Amsterdam kunt u terecht voor gebruikte scootmobielen. Deze zijn uiteraard tip-top in orde, maar wel een stuk voordeliger!