Gang en overloop

Gang en overloop

Voor uw veiligheid in huis is het ook belangrijk dat u een kritische blik werpt op de gang, overloop en trap. Deze plekken in huis worden namelijk nog wel eens vergeten. Gang en overloop gebruikt u vaker dan u denkt en een trap is zelfs de gevaarlijkste plek in huis. Maar met onze tips zijn ook deze plekken eenvoudig veilig te maken!

Gang en overloop

De gang en de overloop gebruikt u vaker dan u doorhebt. Daarom is het verstandig om ook eens kritisch te kijken naar deze plekken in huis. Zijn ze wel zo veilig of kan er nog wat aan verbeterd worden om een val te voorkomen? Met deze tips vergroot u uw veiligheid in huis!

Post

Post op de deurmat kan letterlijk een struikelblok zijn wanneer u thuiskomt. Kunt u niet goed meer bukken of bent u snel duizelig als u bukt? Het is heel eenvoudig op te lossen met een zogenaamde ‘postvanger’ aan de binnenkant van de deur. Dit is een bak of mand onder de brievenbusgleuf.

Kleedjes en lopers

Door losliggende lopers of kleedjes in de gang en op de overloop kunt u snel struikelen. Haal ze weg of gebruik speciale anti-slipondermatjes zodat ze stevig op hun plek blijven liggen. Deze matjes zijn in doe-het-zelfwinkels te koop en kunnen op maat geknipt worden.

Vermijd obstakels

Zorg dat de gang en overloop niet te vol staan en dat er geen rondslingerende spulletjes liggen. Manoeuvreren langs allerlei obstakels, met of zonder rollator, kan zomaar een valpartij veroorzaken. Gebruik liever geen losse kapstok want deze kan omvallen. Haken aan de muur zijn veiliger. Of nog beter: een speciaal halmeubel dat vlak op de muur bevestigd wordt. Deze zijn niet diep en voorzien van jashaken en meestal ook van extra opbergruimte voor sjaals, tassen, sleutels, schoenen, enzovoorts. Speciale schoenenkastjes zijn ideaal als u graag uw schoenen in de hal bij elkaar wilt bewaren. Deze zijn door een speciale constructie vrij vlak waardoor ze zelfs in een smalle gang niet heel erg in de weg staan.

Automatische verlichting

Automatische verlichting is handig in het donker zodat u niet eerst naar de schakelaar hoeft te zoeken. Tegenwoordig zijn er zelfklevende, draadloze ledspots op batterijen te koop die op schemerschakeling en beweging werken. U kunt deze verlichting zo instellen dat ze automatisch aangaan zodra het donker wordt, of dat ze aangaan wanneer er beweging in de buurt is. Bij schemerschakeling gaan de spots weer uit zodra het licht wordt, en bij beweging zodra er na een bepaalde tijd geen beweging meer wordt waargenomen.

Trap

Heeft u een trap in huisOp de trap gebeuren veel ongelukken, vaak met ernstige gevolgen. Het is dan ook belangrijk dat de trap zo veilig mogelijk is om vallen, struikelen of uitglijden te voorkomen. Dit kan met eenvoudige aanpassingen. Daarnaast geven wij u hieronder nog meer handige tips om uw veiligheid op de trap te verhogen.

Anti-slipvoorzieningen

Heeft u een houten trap met gladde treden? U kunt zo gemakkelijk uitglijden. Dit kan heel simpel verholpen worden. In elke doe-het-zelfwinkel zijn zelfklevende anti-slipstrips en halfronde anti-sliptegels te koop om de taptreden veiliger te maken. Ook een traploper kunt u het beste vervangen door deze strips of tegels. Een traploper kan namelijk los gaan zitten waardoor u gemakkelijk struikelt. En kent u de zogenaamde trapneuzen? Een trapneus is een aluminium, kunststof, rubber of messing profiel dat op de rand van de traptrede bevestigd wordt. Een anti-sliplaag of trapneus zorgt voor extra veiligheid.

Als het donker is

Probeer het gebruik van de trap in het donker te vermijden. Heeft u geen toilet op de slaapverdieping, dan kunt u de aanschaf van een postoel overwegen. Ook is het mogelijk om heel eenvoudig draadloze ledspotjes naast de traptreden op de muur te plaatsen. Deze reageren op beweging. Een sensor schakelt de lampjes aan als er iemand aankomt. Na enige tijd gaan ze automatisch weer uit.

Niet haasten bij telefoon of deurbel

Bent u boven en gaat de telefoon of deurbel? Haast u niet naar beneden! Heeft u al een draadloze telefoon, neem deze dan ook door het hele huis mee zodat u zich niet hoeft te haasten. Schaf er anders één aan, ze zijn tegenwoordig heel betaalbaar. Bovendien zijn ze ook in sets verkrijgbaar zodat u er één beneden en één boven kunt laten. Verder zijn er tegenwoordig ook draadloze deurbellen te koop met een camera, schermpje en intercom. Het deel met de camera bevestigt u bij de voordeur, het deel met het schermpje houdt u bij u. U kunt dan via het deel dat u bij u draagt zien wie er voor de deur staat en met diegene praten. U heeft voor een dergelijke deurbel wel draadloos internet nodig. Heeft u dat niet, dan kunt u overwegen om een intercomsysteem te laten installeren.

Extra tips

  • Loop liever niet met gladde sokken of kousen op de trap, maar draag stevige sloffen met een stroeve profielzool en een lage hak. Verder mogen sloffen niet loszitten. Hoe steviger ze om uw voeten sluiten, hoe beter. Nog beter is als de sloffen stevig om uw enkels sluiten. De kans dat u eruit glipt is dan heel klein.
  • Ook met broeken met wijde pijpen of lange rokken is extra voorzichtigheid geboden op de trap.
  • Zorg dat de trapleuning niet loszit want als deze wiebelt, kunt u gemakkelijk vallen. U bent het veiligst als u aan beide kanten van de trap een leuning heeft.
  • Leg geen spullen die naar boven of beneden moeten op de traptreden. U kunt er zomaar over struikelen.
  • Houd altijd een hand vrij wanneer u iets mee naar boven of beneden neemt, zodat u uw andere hand vrij hebt om de leuning te gebruiken.
  • Maak de trap schoon met een kruimeldief in plaats van een stofzuiger. Deze is te zwaar en onhandig en kan gemakkelijk een val veroorzaken.
  • Nat reinigen van de traptreden is het eenvoudigst met vochtige vloerdoekjes. Zo hoeft u niet met een emmer sop de trap op of af. Gebruikt u liever wel een dweil, zorg dan dat deze niet te nat is en laat de treden eerst goed drogen voordat u de trap weer gebruikt.
  • Zorg dat er niets onder aan de trap staat. Bij een val kunt u zich lelijk bezeren aan bijvoorbeeld een kastje of kapstok.