Keuken

Keuken

In de keuken kunnen heel eenvoudig aanpassingen worden gedaan zodat u de keuken veiliger en beter kunt gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld als u te hoog moet reiken om iets te pakken. U kunt zo uit balans raken en vallen. Denk aan kastjes die net te hoog zijn, of keukengerei en serviesgoed die achter in een kast liggen zodat u er niet meer makkelijk bij kunt.

Simpele oplossingen

Het is vooral belangrijk om opbergplekken beter te organiseren. Begin met herindelen van de kastjes. Zet wat u het meest gebruikt op plekken waar u makkelijk bij kunt; de onderste planken van de bovenkastjes en de bovenste planken van de onderkastjes. Daarnaast zijn er simpele oplossingen te koop om keukenkastjes nog gemakkelijker te gebruiken, zoals uitschuifbare en draaibare hulpmiddelen die eenvoudig in de kastjes kunnen worden gemonteerd. Met draaiplateaus maakt u alles in de kastjes al beter bereikbaar en met uitschuifbare manden maakt u van onderkastjes zelf lades. Zo is alles in één beweging binnen handbereik! Maar dat is nog niet alles. We hebben nog meer tips voor veiligheid in de keuken.

Zorg verder voor een afneembare en niet te gladde, maar ook niet te stroeve vloer. Gebruik geen vloerkleden in de keuken (gevaar voor struikelen). Een serveerwagentje is vaak een uitkomst. Lopen met een dienblad is dan niet nodig.

Tip 1: Keukenhulpjes

 • Een waterkoker in plaats van een fluitketel geeft snel en veilig heet water.
 • Als u iets wilt snijden, gebruik dan een snijhulp om verschuiven of wegschieten tijdens het snijden te voorkomen.
 • Een vochtig velletje keukenpapier onder de snijplank voorkomt dat deze gaat schuiven.
 • Een afgietdeksel is heel handig om een pan met één hand af te gieten, maar u kunt ook een goed vergiet gebruiken.
 • Gebruikt u vaak een dienblad, kies er dan voor één met een anti-slipbodem zodat glazen of andere voorwerpen niet verschuiven of makkelijk omvallen.
 • Een mengkraan is altijd goed in de keuken. Het is hygiënischer in gebruik met vieze vingers, en u komt nooit voor verrassingen te staan door té heet water.

Tip 2: Hulpmiddelen voor de schoonmaakkast

 • Als u moeilijk kunt bukken, is een zogenaamde ‘helping hand’ heel handig. Dit is een knijpmechanisme waarmee u spullen kunt oprapen zonder te bukken.
 • Een stevige keukentrap is onmisbaar in huis. Kies een trap met een anti-slipprofiel op de treden en bovenste plateau én met treden die diep genoeg zijn voor uw hele voet. En trap met een breed bovenste plateau is handig voor emmers en andere schoonmaakspulletjes. Het klinkt misschien als een open deur, maar kijk ook of de trap makkelijk in te klappen is.
 • Er valt nog wel eens wat op de vloer. Met een stoffer en blik met een lange steel, hoeft u niet meer te bukken.
 • Dit geldt trouwens ook voor de stofzuiger. Kies voor een stofzuiger met een uitschuifbare steel, of nog makkelijker in gebruik: een zogenaamde ‘steelstofzuiger’. Die zijn er zelfs snoerloos!
 • Trappen veilig stofzuigen gaat het beste met een handzame kruimeldief.
 • Ramen lappen? Een uitschuifbare ramenlapper is ideaal om overal goed bij te kunnen komen.