Wanneer laat u een valanalyse doen? Vorig bericht Wat kan Mensendieck... Volgend bericht 5 simpele yoga-oefeningen...

Wanneer laat u een valanalyse doen?

Weet u wanneer u een verhoogde kans op vallen heeft? De vraag kan heel eenvoudig beantwoord worden. Stel uzelf de volgende twee vragen: 1. Ben ik in de afgelopen 12 maanden gevallen? 2. Heb ik moeite met bewegen of lopen? Bekijk het kaartje hieronder of u een verhoogd valrisico heeft. Is dit het geval, dan kunt u zelf iets doen om vallen te voorkomen. De oplossingen zijn vaak helemaal niet moeilijk. Bijvoorbeeld simpele aanpassingen in huis, een nieuwe bril, andere schoenen, extra vitamine D, andere medicijnen of uw kracht en evenwicht trainen. Om te bepalen wat bij u nodig is om de kans op vallen te verkleinen, kunt u een valanalyse laten doen. Wat dat is, leggen wij u hier uit!

Wat is de valanalyse

Wanneer vaststaat dat u een verhoogd valrisico heeft, dan wordt een uitgebreide valanalyse gedaan. Deze valanalyse bestaat uit een aantal tests waarmee in kaart wordt gebracht wat bij u mogelijke risico’s zijn. Risico’s zijn bijvoorbeeld problemen met mobiliteit (lopen, evenwicht), voetproblemen, vitamine D tekort, angst om te vallen, oogproblemen, medicatiegebruik, duizeligheid en veiligheid in huis. Vervolgens krijgt u van degene die de valanalyse bij u afneemt een advies wat u zelf kunt doen. Ook wordt er vaak een verslag met advies voor de huisarts gemaakt. Op basis hiervan kan deze bijvoorbeeld het medicijngebruik aanpassen, of doorverwijzen naar een diëtist, geriater (specialist in ouderengeneeskunde), oogarts, ergotherapeut of andere specialist.

Bij wie kunt u terecht

Voor de valanalyse kunt u terecht bij vooral fysiotherapeuten en ergotherapeuten en soms ook bij praktijkondersteuners van de huisarts en (wijk)verpleegkundigen. Op deze kaart kunt u heel gemakkelijk zoeken naar een therapeut bij u in de buurt die de valanalyse bij kan doen.

Wat kunt u zelf doen om vallen te voorkomen

Het is altijd goed om te blijven bewegen en de juiste oefeningen te doen om uw spieren sterk te houden of te versterken. U hoeft echt niet een paar keer per week naar de sportschool als dit teveel voor u is. Voor ouderen met een verhoogd valrisico is bijvoorbeeld een In Balans of Otago training geschikt. Beide trainingsvormen hebben als doel uw kracht en balans te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten. Otago is vooral geschikt voor mensen van rond de 80 jaar of ouder die al een of meerdere keren zijn gevallen. Deze training kunt u individueel thuis volgen of op locatie in kleine groepjes van 6 tot 8 deelnemers. De In Balans training is met name voor 65-plussers die minstens 15 minuten kunnen lopen met of zonder hulpmiddel. In Balans is een groepstraining op locatie en de groepen bestaan uit 10 tot 15 deelnemers. Tijdens deze trainingen leert u allerlei simpele oefeningen die u na het afronden van de training gewoon thuis kunt blijven doen!

2 Reacties

 • Anneke Perdok 16 november 2018 22:27

  Geachte M/H,

  Wat zijn de kosten van de balanstraining ?
  (In mijn geval zou dat de training zijn in Het Hoekhuis op 5 achtervolgende dinsdagmiddagen)

  Zijn er zorgverzekeraars die de kosten van deze training vergoeden?

  • Redactie 20 november 2018 12:57

   Beste Anneke,
   De training in Het Hoekhuis start vanmiddag om 14.30 uur en is de cursus valpreventie. Deze is anders dan In Balans. De eigen bijdrage voor de cursus valpreventie is 5 euro voor de gehele cursus. U kunt het beste even bellen naar 020 – 462 33 54 om te vragen of u er nog bij kan.

   Met vriendelijke groet,
   Team Laat Je Niet Vallen

Reageer

Je email adres wordt niet zichtbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

X