Picture of Redactie

Redactie

Wanneer laat u een valanalyse doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Weet u wanneer u een verhoogde kans op vallen heeft? De vraag kan heel eenvoudig beantwoord worden. Stel uzelf de volgende twee vragen: 1. Ben ik in de afgelopen 12 maanden gevallen? 2. Heb ik moeite met bewegen of lopen? Bekijk het kaartje hieronder of u een verhoogd valrisico heeft. Is dit het geval, dan kunt u zelf iets doen om vallen te voorkomen. 

De oplossingen zijn vaak helemaal niet moeilijk. Bijvoorbeeld simpele aanpassingen in huis, een nieuwe bril, andere schoenen, extra vitamine D, andere medicijnen of uw kracht en evenwicht trainen. Om te bepalen wat bij u nodig is om de kans op vallen te verkleinen, kunt u een valanalyse laten doen. Wat dat is, leggen wij u hier uit!

 

Wat is de valanalyse

Wanneer vaststaat dat u een verhoogd valrisico heeft, dan wordt een uitgebreide valanalyse gedaan. Deze valanalyse bestaat uit een aantal tests waarmee in kaart wordt gebracht wat bij u mogelijke risico’s zijn. Risico’s zijn bijvoorbeeld problemen met mobiliteit (lopen, evenwicht), voetproblemen, vitamine D tekort, angst om te vallen, oogproblemen, medicatiegebruik, duizeligheid en veiligheid in huis. Vervolgens krijgt u van degene die de valanalyse bij u afneemt een advies wat u zelf kunt doen. Ook wordt er vaak een verslag met advies voor de huisarts gemaakt. Op basis hiervan kan deze bijvoorbeeld het medicijngebruik aanpassen, of doorverwijzen naar een diëtist, geriater (specialist in ouderengeneeskunde), oogarts, ergotherapeut of andere specialist.

Bij wie kunt u terecht

Voor de valanalyse kunt u terecht bij vooral fysiotherapeuten en ergotherapeuten en soms ook bij praktijkondersteuners van de huisarts en (wijk)verpleegkundigen. Op deze kaart kunt u heel gemakkelijk zoeken naar een therapeut bij u in de buurt die de valanalyse bij kan doen.

Wat kunt u zelf doen om vallen te voorkomen

Het is altijd goed om te blijven bewegen en de juiste oefeningen te doen om uw spieren sterk te houden of te versterken. U hoeft echt niet een paar keer per week naar de sportschool als dit teveel voor u is. Voor ouderen met een verhoogd valrisico is bijvoorbeeld een In Balans of Otago training geschikt. Beide trainingsvormen hebben als doel uw kracht en balans te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten. Otago is vooral geschikt voor mensen van rond de 80 jaar of ouder die al een of meerdere keren zijn gevallen. Deze training kunt u individueel thuis volgen of op locatie in kleine groepjes van 6 tot 8 deelnemers. De In Balans training is met name voor 65-plussers die minstens 15 minuten kunnen lopen met of zonder hulpmiddel. In Balans is een groepstraining op locatie en de groepen bestaan uit 10 tot 15 deelnemers. Tijdens deze trainingen leert u allerlei simpele oefeningen die u na het afronden van de training gewoon thuis kunt blijven doen!

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.