Picture of Redactie

Redactie

Tips om goed te slapen in de hitte

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Oh wat is het leven fijn als de zon schijnt! Misschien kent u dit vrolijke liedje van André van Duin wel. Alles is gewoon mooier en vriendelijker met een stralend zonnetje aan de hemel. Maar ja, die tropische temperaturen die we nu beleven is voor veel mensen misschien wel een beetje teveel van het goede. Want met deze zalige zomerwarmte koelt het ’s nachts amper af, zodat u door de warmte aan het draaien en woelen bent en slecht slaapt. En dagen achtereen een slechte nachtrust is niet bevorderlijk voor uw gesteldheid. Maar als u onze tips volgt, dan lukt goed slapen tijdens de hitte veel beter!

Houd ramen, deuren en gordijnen dicht

Het is aantrekkelijk om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, maar dan komt er juist warme lucht binnen. Houd daarom overdag ramen en balkon- of tuindeuren in de slaapkamer dicht. Sluit ook luxaflex of gordijnen zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. Als het ’s avonds wat is afgekoeld, kunt u uiteraard wel een raam openzetten.

Uw hoofd koel houden

Neem een boekweitkussen om uw hoofd koel te houden. Dit kussen is gevuld met boekweitdoppen die zorgen voor een optimale luchtcirculatie. Veel meer dan kussens met dons, veren, traagschuim of andere synthetische vullingen. Zelfs tijdens heel warme zomernachten voelt het kussen nog steeds lekker koel aan. Verder kunt u overdag een kussensloop in een diepvrieszak in de vriezer leggen en deze om het kussen doen vlak voordat u naar bed gaat.

Doe het zelf airco

Schaf een tafelmodel ventilator aan en vul een aantal plastic flessen met water (niet helemaal vol). Leg de flessen overdag in de vriezer. Zet de ventilator op een kastje of een stoel en zet de bevroren flessen water ervoor in een bakje of op een handdoek. De lucht die langs de ijskoude flessen blaast is heerlijk koel. Uiteindelijk zal het water wel smelten, maar dan bent u waarschijnlijk al in slaap. Vindt u het geluid van een ventilator vervelend, gebruik dan oordopjes.

Neem een lauwe douche

Hoe lekker een koude douche ook lijkt als het warm is, u krijgt het er juist alleen maar warmer van wanneer u vanuit het koude water weer de warme lucht in stapt. Neem voor slapen gaan een snelle lauwe douche, dan koelt u juist af. Heeft u geen zin om voor het slapen nog een douche te nemen, houd dan uw polsen even onder de koude kraan of uw voeten in een koud of lauw badje. Dit geeft ook al wat verkoeling.

Koel van top tot teen

Wikkel een bevroren koelelement die voor koelboxen bedoeld zijn in een handdoek en leg deze in uw nek. Ook fijn is om er een aantal in handdoeken in uw bed te leggen. Verder koelt een nat washandje op uw voorhoofd lekker af. En… maak een paar katoenen sokken vochtig en trek deze aan om uw voeten koel te houden. Ook uw voeten buiten de lakens houden helpt om af te koelen.

Alles katoen

Slaap niet in, op en onder synthetische materialen maar kies voor dun katoen. Ook flanellen lakens en pyjama’s zijn te warm, ook al is deze stof wel van katoen. Gebruikt u een katoenen molton met een plastic of pvc onderlaag, haal deze dan van het bed. Deze laag maakt het alleen maar broeieriger in bed. Slaap niet onder een dik dekbed maar een dun zomerexemplaar of liever nog enkel onder een laken. Heeft u geen losse lakens, haal dan het dekbed uit de hoes en slaap onder de hoes. Draag geen hemd en synthetisch ondergoed onder uw nachtkleding, maar alleen een katoenen slip. Nog een tip: tegenwoordig is er heel betaalbaar beddengoed verkrijgbaar wat gemaakt is van katoen percal (niet te verwarren met micropercal, wat synthetisch is). Dit is een stof die in de zomer heerlijk koel aanvoelt.

Goed hydrateren

Zorg dat u gedurende de dag voldoende drinkt. Wanneer u goed gehydrateerd naar bed gaat, droogt u niet uit door transpiratie en wordt u niet wakker van de dorst. En drink voor het slapen gaan iets warms, zoals een mok thee of warme melk. De warmte van de drank helpt zweten te bevorderen, waardoor uw lichaam afkoelt. Drink geen koffie, want de cafeïne erin kan u juist weer wakker houden. Zelfs in cafeïnevrije koffie zit nog altijd een klein beetje cafeïne. Verder is het goed om een flesje of groot glas water op het nachtkastje te zetten. Mocht u dan toch wakker worden en dorst hebben, dan hoeft u in ieder geval uw bed niet uit. In deze blog leest u meer over goed drinken op warme dagen.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.