Picture of Redactie

Redactie

In gesprek met… Renate de Schaap, diëtist en leefstijlcoach

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Renate is een ervaren diëtiste uit Amsterdam die veel met senioren werkt. Wij spraken met haar over gezond eten in deze coronatijd en vroegen haar om tips over gezonde voeding. Ook wilden we weten wat je het best kunt eten na bijvoorbeeld een valpreventietraining.

Renate ziet in haar praktijk mensen die herstellende zijn van het Covid-19 virus.

Gezond eten in coronatijd: waarom is dit belangrijk?

Wanneer iemand op de Intensive Careafdeling ligt, verliest hij of zij in de eerste 10 dagen tot een kilo aan spiermassa per dag. Voor ouderen geldt dat de spierafbraak sowieso sneller gaat. Om de spieren weer op te bouwen, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Extra vitamine D helpt ook. Het verkleint de kans op een corona-infectie omdat het de weerstand verbetert. Bovendien zwakt het de ziekmakende symptomen af.

Tip van Renate: neem vitamine D niet alleen in de wintermaanden, maar het hele jaar door. Het helpt voor stevige botten en sterke spieren. Meer over de voordelen van vitamine D leest u hier.

Hoeveel eiwitten heeft u nodig?

Als u herstellende bent van het coronavirus, heeft u 1,5 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Iemand van 60 kg zou dus per dag zo’n 120 gram eiwitten binnen moeten krijgen. Bent u gezond en 65+, dan is 1 tot 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende. In deze blog leest u meer over eiwitten.

Overgewicht en corona?

Een gezond gewicht is sowieso belangrijk want het voorkomt veel problemen. Het is bekend dat mensen met overgewicht meer vatbaar zijn voor het coronavirus. Dus een gezond gewicht kan het risico op Covid-19 zeker een stukje kleiner maken. Mensen van 70 jaar en ouder moeten echter ook weer niet te licht zijn. Dat komt omdat  ondergewicht de weerstand vermindert en  u daardoor ook  meer vatbaar maakt. Een gezond gewicht is heel makkelijk vast te stellen door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Voor mensen van 70 jaar en ouder mag de BMI tussen 22 en 27 liggen. U kunt dit heel eenvoudig hier uitrekenen.

Waarom heb ik minder zin in eten nu ik ouder word?

Het is bekend dat als je ouder wordt, de eetlust een beetje minder wordt. Maar eigenlijk heeft het lichaam juist meer nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u wel voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Hoe u dat kunt doen? Door bijvoorbeeld meerdere kleinere porties verspreid over de dag te eten. Als extra aanvulling op uw voeding kan een diëtist altijd voor u een machtiging voor dieetvoeding maken.

Neem bijvoorbeeld drinkvoeding of eet meerdere kleinere porties verspreid over de hele dag.

Wat kan ik het beste eten?

Vis, kip, vlees, peulvruchten, tofu, tempeh, noten, eieren, kaas en zuivel bevatten veel eiwitten. Vette vis heeft nog extra voordeel omdat deze omega-3 vetzuren bevatten. Deze beschermen u tegen hart- en vaatziekten. Vette vissoorten zijn haring, zalm, makreel, bokking en sardientjes. En zorg er ook voor dat u voldoende groente en fruit eet. Per dag zo’n 250 gram groente en 2 stuks fruit helpt bij een gezonde leefstijl. Vindt u het lastig om zoveel groente in één keer te eten? Rauwkost snacken gedurende de dag is ook prima!

Voeding en trainen

Beweegt of sport u nog of volgt u bijvoorbeeld een valpreventietraining? Zorg dan dat u na een training iets eet wat eiwitrijk is. Bijvoorbeeld een bakje Griekse yoghurt, een ei, een flesje dieetvoeding of een handje noten. De eiwitten helpen om de spieren te herstellen. Het is ook goed om voldoende water te drinken. Ook al hebt u niet echt dorst, toch doen!

Heb ik een verwijzing voor een diëtist nodig?

Een bezoek aan de diëtist valt onder de ‘vrij toegankelijke zorg’. Dit houdt in dat zonder verwijzing van een (huis)arts er 3 uur vergoed wordt door uw zorgverzekeraar.. In die drie uur kan er best wat worden bereikt, maar soms is het niet genoeg. Met een aanvullende verzekering worden ook vervolgafspraken vergoed.

3 misverstanden over voeding

  1. Volle zuivel is slecht. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat zuivel geen invloed heeft op een hoog cholesterol. Vroeger was het advies magere kaas, yoghurt etc. Maar dat is een misverstand! Het is juist goed voor ouderen om een beetje aan te komen.
  2. Een ei is ongezond. Dat klopt niet want eieren zijn juist heel gezond. Het advies van Renate is om een a twee eieren per dag te eten. Vroeger was het advies twee eieren per week maar dat is, zeker voor ouderen, veel te weinig.
  3. Ik doe niet zoveel, dus ik heb niet zoveel voeding nodig. Ook niet waar. Het lichaam heeft het juist wel nodig! En vooral de goede bouwstoffen!

Dé tip van Renate: “Zorg echt dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt zodat u uw spiermassa op peil kunt houden!”

De praktijk van Renate is gevestigd in Medisch centrum Zwaansvliet, Zwaansvliet 5, 1081 AP Amsterdam. Ze is bereikbaar via 020 – 640 31 56 en info@dietistennet.nl

Aanbevolen artikelen

Terugblik bezoek Eurocities

Terugblik bezoek Eurocities

Tijdens de bijeenkomst Eurocities in april ging het over ouder worden en mentale gezondheid voor mensen met een migratieachtergrond.

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.