Redactie

Redactie

In gesprek met… Nilke Duinkerken, ergotherapeut

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Nilke is een enthousiaste ergotherapeut uit Amsterdam Noord die graag met en voor senioren werkt. ‘Ik ben getraind in het herkennen van oorzaken waarom iemand kan vallen en geef mensen een advies op maat. Bij het goed uitvoeren van dit advies geef ik ondersteuning. Op deze manier kunnen mensen langer en zelfstandig thuis blijven  wonen.’

Ergotherapie? Wat is dat eigenlijk?

Als het lastig is voor u om uw dagelijkse activiteiten te doen, bijvoorbeeld door een aandoening of na een ongeval, kan een ergotherapeut hulp bieden. Ergotherapie richt zich op het (weer) mogelijk maken van dagelijkse handelingen. Dit doen ergotherapeuten  bij mensen die hier problemen mee hebben. Problemen die ontstaan door een ziekte of een lichamelijke of psychische beperking. Het helpt bij het uitvoeren van de gewone dagelijkse dingen, zoals lichamelijke verzorging en het huishouden. Ergotherapeuten worden bij heel veel beperkingen om advies gevraagd. Zij denken ook mee over aanpassingen in huis.

Bent u wel eens gevallen of wilt u graag advies over mogelijkheden om veilig zelfstandig te kunnen blijven wonen? Dan kunt u een ergotherapeut vragen om u hierbij te helpen.

Langer thuis wonen: waar moet u op letten?

Het is heel fijn om eigen regie te kunnen houden over uw leven. Met het ouder worden, worden sommige zaken lastiger. Bewegen, douchen of een blik openen.

Nilke: “Ik adviseer mijn cliënten altijd dat het goed is om alvast een beetje na te denken over de toekomst. En de mogelijke gebreken die zij kunnen ervaren bij het ouder worden. Dan kunnen zij op tijd drempels of kleedjes weg laten halen. Maar ook bij het kopen van een nieuwe bank of een nieuw bed, is het goed om even verder te kijken. Mijn advies is dan: zorg dat het bed wat  hoger is, zodat u er makkelijk van op kan staan.”

Wat kost een advies van een ergotherapeut?

Het bezoek en de behandeling door de ergotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Per jaar wordt 10 uur ergotherapie vergoed. Deze behandeling gaat wel af van u eigen risico. Bij het eerste bezoek zal de ergotherapeut de tijd nemen om te kijken wat nodig is. Daarna wordt samen met de cliënt een plan opgesteld. Zo weten mensen waar ze aan toe zijn en dat is wel zo prettig.

Vijf tips om je huis aan te passen

Nilke heeft de 5  tips op een rijtje gezet:

  • Is het moeilijk om op te staan uit bed? Maak dan gebruik van bedverhogers. Zo kunt u uw bed hoger plaatsen. Ook kunt u gebruik maken van een bedbeugel. Dat geeft u een extra steuntje bij het bed.
  • Wordt het traplopen lastiger doordat u moeite heeft met uw evenwicht? Laat een tweede trapleuning plaatsen voor meer houvast.
  • Wilt u de gordijnen wassen of heeft u andere moeilijke klussen in huis? Vraag hulp van de buren of vrienden.
  • Loopt u met een rollator in huis? Zorg dan dat er voldoende ruimte in huis is zodat u zich makkelijk kan verplaatsen.
  • Wordt uw vloer in de badkamer glad tijdens en na het douchen? U kunt uw vloer zelf stroever maken door gebruik te maken van een antislip spray of antislip stickers.

De beste tip van een cliënt

Nilke heeft in de afgelopen jaren heel veel mensen ontmoet. Vaak brengt zij deze mensen op ideeën. Maar ze krijgt ook regelmatig handige tips van haar cliënten. Dit is er een van.

"Ik heb gemerkt dat ik meer moeite heb het voorbereiden van een etentje met vrienden of familie, ik ben vaak duizelig tijdens het lopen. Ik vraag nu aan een van mijn vrienden om iets eerder te komen en me te helpen bij het dekken van de tafel, zo hoef ik niet met het servies heen en weer te lopen en het is ook heel gezellig."

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.