Picture of Redactie

Redactie

Blijf bewegen om mobiel te blijven!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ouder worden gaat vaak gepaard met ongemakken, stramheid en pijn. Dat kan zo af en toe zijn, maar het kan ook dag en nacht zijn. Bijvoorbeeld door artrose of door een chronische aandoening. Pijn kan zo intens worden, dat het ons ervan weerhoudt om te bewegen.

Wanneer elke beweging de pijn erger maakt, is het verstandig om uw huisarts of behandelend arts om advies te vragen. Vaak is gebrek aan beweging wat juist bijdraagt aan de pijn en verminderde mobiliteit. Blijf daarom bewegen om mobiel te blijven. Maar hoe kunt u mobiel blijven als u zich niet in orde voelt?

1. Begin de dag met rekken en strekken

Stijve spieren dragen bij aan pijn. Als u ‘s ochtends wakker wordt, strek dan langzaam uw armen en benen goed uit voordat u uit bed stapt. Strek vervolgens zittend op de rand van het bed uw voeten recht naar voren en probeer uw ruggengraat en nek recht te trekken. Dit kan de stijfheid verlichten die zich gedurende de nacht heeft ontwikkeld.

2. Maak gedurende de dag korte wandelingetjes

U hoeft niet gelijk de hele wijk door te wandelen. Kijk of u naar de winkel op de hoek heen en weer kunt wandelen. Of loop een rondje in de tuin of de galerij heen en weer. Ook kunt u in huis een paar keer per dag een rondje van kamer naar kamer lopen. Het is de beweging die telt, niet waar u naartoe gaat.

3. Doe zittend oefeningen

Oefeningen zijn goed om uw spieren soepel en sterk te houden. Neem daarvoor een vast moment op de dag, bijvoorbeeld tussen de lunch en theetijd. U hoeft niet te staan om oefeningen te doen, zittend kan het ook. Zo kunt u bijvoorbeeld zittend vijf simpele yoga-oefeningen doen om uw flexibiliteit te verbeteren.

4. Beweeg in het water

Houdt u van zwemmen, neem de tram, bus of wijkvervoer naar het dichtstbijzijnde zwembad. Door bewegen in het water komen uw gewrichten niet onder druk te staan en uw spieren ontspannen automatisch in het water. Verwarmd water helpt bovendien pijn te verlichten. U hoeft niet per se te zwemmen, u kunt ook door het ondiepe deel van het bad wandelen. Bekijk hier waar u kunt zwemmen en welke zwembaden seniorenzwemmen aanbieden.

5. Volg een training

Schrijf u in voor een In Balans of Otago training. Beide trainingsvormen hebben als doel uw kracht en balans te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten. Op onze agenda kunt u altijd zien wanneer er weer een training bij u in de buurt wordt aangeboden. Verder worden er veel sport- en beweegmogelijkheden voor ouderen aangeboden in de stad. Op 14 maart 2019 start in Amsterdam-Noord de gratis Kwiek In Balans training waaraan u kunt deelnemen. Een leuke buitenactiviteit is de KWIEK Beweegroute. Hierbij wordt gebruik gemaakt van straatmeubilair in de buurt. De stoeptegels op de route geven de route aan en onderweg vindt u beweegopdrachten op tegels. Er zijn beweegroutes in Buitenveldert, de Rivierenbuurt en in het Noorderpark.

6. Gebruik een hulpmiddel

Maak gebruik van loophulpmiddelen, ze zijn er niet voor niets. Schaf een wandelstok of rollator aan als het lopen niet meer zo stabiel gaat. Het geeft u meer bewegingsvrijheid en het beschermt u beter tegen vallen.

Tot slot

Al zou u liever blijven zitten, geef uw gebruikelijke uitstapjes niet op en ga het huis uit zolang het kan. Elke stap buiten de deur is extra beweging. En het kan zelfs een somber gevoel verminderen, wat vaak uit eenzaamheid voortkomt. Blijf uw dagelijkse boodschapjes doen, bezoek gezellige activiteiten in het buurthuis, geef uw hobby’s niet op, blijf naar de kerk gaan of sluit u aan bij een clubje waarvoor u zich interesseert. Wat ook maar nodig is om de deur uit te gaan en in beweging te komen, doe het!

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.