Redactie

Redactie

5 excuses om niet in beweging te komen. Herkent u ze?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Beginnen met regelmatig bewegen kan op elke leeftijd een uitdaging zijn, en het wordt niet eenvoudiger naarmate we ouder worden. U kunt zich ontmoedigd voelen door gezondheidsproblemen, pijntjes, of zorgen over blessures of vallen. 

Als u nog nooit eerder heeft gesport of aan regelmatige beweging heeft gedaan, weet u wellicht niet waar u moet beginnen. Of denkt u misschien dat u te oud of te zwak bent, of dat u nooit kunt voldoen aan de eisen die u stelde toen u jonger was.

Misschien lijken dit goede redenen om het rustig aan te doen en lekker te blijven zitten. Toch zijn het juist nog betere redenen om in beweging te komen. Actiever worden stimuleert uw gemoedstoestand, verlicht stress, helpt bij symptomen van ziekte en pijn, en verbetert uw gevoel van welzijn. De vruchten plukken van lichaamsbeweging hangt echt niet af van zware trainingen in de sportschool. Het gaat erom dat u meer beweegt en actief bent, zelfs op kleine manieren. Uw leeftijd of conditie maken niet uit, het is nooit te laat om in beweging te komen. Door regelmatige lichaamsbeweging voelt u zich fitter en jonger en dat helpt om langer zelfstandig te blijven. Bovendien verlaagt het ook het risico op verschillende aandoeningen, waaronder dementie, hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. Hieronder de vijf meest gehoorde excuses om niet in beweging te komen. Herkent u ze?

Excuus 1: Door oefeningen te doen loop ik meer risico om te vallen

Feit: U bouwt kracht en uithoudingsvermogen op door regelmatige lichaamsbeweging. Dat voorkomt verlies van bot- en spiermassa en het verbetert de balans. Hierdoor wordt het risico op vallen juist verminderd. Het is wel van belang dat u de oefeningen in uw eigen tempo kunt doen en langzaam opbouwt. Voelt u zich onzeker of zwak, dan is het belangrijk dat u eerst onder begeleiding oefent.

Excuus 2: Ik zal toch nooit meer zo fit of sportief zijn als ik ooit was

Feit: Dat klopt in zekere zin. Veranderingen in hormonen, stofwisseling, botdichtheid en spiermassa betekenen dat kracht en prestatie onvermijdelijk afnemen met de leeftijd. Maar dat betekent niet dat u helemaal niets meer kunt doen om te werken aan uw lichamelijke mogelijkheden en gezondheid. De sleutel is om binnen uw dagelijkse doen en laten doelen te bepalen die voor u geschikt zijn. Wat kan ik wel? Wat kan ik echt niet? Wat kan ik verbeteren? En onthoud: iedereen kan door te oefenen fitter en sterker worden.

Excuus 3: Ik ben te oud om te beginnen met beweging

Feit: U bent nooit te oud om in beweging te komen en uw gezondheid te verbeteren! In feite vertonen volwassenen die pas op oudere leeftijd actief worden, vaak sneller lichamelijke en geestelijke verbeteringen dan jongere mensen. Bijvoorbeeld omdat u zich meer bewust bent van uw kunnen en daarnaar handelt. Ook is er vaak geen sociale druk meer om mee te doen met de massa. In tegenstelling tot jongere generaties. U bent met uzelf, en niet met uw omgeving, bezig. Daar plukt u de vruchten van. Als u nog nooit eerder aan regelmatige beweging of sport heeft gedaan, of het is al een tijdje geleden, wordt u in ieder geval ook niet belemmerd door dezelfde (sport)blessures die veel mensen die wel veel hebben gesport op latere leeftijd ervaren. Met andere woorden: er staan niet zo veel kilometers op uw teller waardoor u sneller de vruchten gaat plukken. Begin gewoon met eenvoudige activiteiten, zoals wandelingen en simpele oefeningen en bouw vanaf daar op.

Excuus 4: Ik kan niet oefenen want ik loop en sta met een rollator

Feit: Ook met een loophulp kunt u aan uw kracht en balans werken. Doe bijvoorbeeld elke dag rollatoroefeningen. Zittend kunt u lichte gewichtjes heffen voor sterkere armen, stretchoefeningen doen of zelfs zittend fietsen met een zogenaamde stoelfiets. Dit is een klein fitnessapparaatje met trappers die u gewoon voor uw stoel zet. Al trappend kunt u lekker tv kijken of een boek lezen. Ook is bewezen dat elke dag een stukje wandelen goed voor uw conditie is. Al is het in het begin maar een ommetje van 5 minuten. Dit kunt u rustig opbouwen naar steeds een beetje meer. En zwemmen is heel goed voor u want u gebruikt dan uw armen én benen. Door het water voelt u zich lichter en de kans op blessures is heel erg klein. Bovendien werkt water ontspannend. Vrijwel alle openbare zwembaden hebben wel seniorenzwemmen op het programma staan.

Excuus 5: Ik ben te zwak of heb te veel pijn en kwalen

Feit: In beweging komen kan u juist helpen pijn te beheersen en uw kracht en zelfvertrouwen te verbeteren. Naarmate u ouder wordt, nemen kracht en vitaliteit af. Door regelmatige beweging merken veel ouderen dat die afname niet alleen vermindert, maar dat hun kracht en vitaliteit zelfs toeneemt. De sleutel is om voorzichtig te beginnen en dan langzaam op te bouwen.

Waar te beginnen?

Bent u overtuigd dat u nu toch echt meer moet bewegen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Er worden veel sport- en beweegmogelijkheden voor ouderen aangeboden in de stad. Voor ouderen met een verhoogd valrisico is een In Balans of Otago training geschikt. Beide trainingsvormen hebben als doel uw kracht en balans te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten. Otago is vooral geschikt voor mensen van rond de 80 jaar of ouder die al eens of meerdere keren zijn gevallen. Deze training kunt u individueel thuis volgen of op locatie in kleine groepjes van 6 tot 8 deelnemers. De In Balans training is met name voor 65-plussers die minstens 15 minuten kunnen lopen met of zonder hulpmiddel. In Balans is een groepstraining op locatie en de groepen bestaan uit 10 tot 15 deelnemers.

Lees hier meer over Otago.
Lees hier meer over In Balans.
Bekijk hier het sport- en beweegaanbod in de stad.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.