Picture of Redactie

Redactie

1, 2, 3, 4… ga wandelen en tel uw stappen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wie kan lopen, kan ook wandelen. Wandelen is een veilige en zeer geschikte manier om te bewegen. En het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen een grote invloed heeft op uw gezondheid. Wandelen heeft een aantal flinke voordelen ten opzichte van andere bewegingsvormen. Het is gemakkelijk inpasbaar in het dagelijks leven, er zijn weinig drempels tot deelname want bijna iedereen kan het, het kan altijd en overal, het levert nauwelijks blessures op, het is goedkoop en u heeft er geen speciale sportkleding voor nodig. Hooguit een paar goede wandelschoenen als u er echt werk van wilt maken.

Goed voor lichaam en geest

Diverse onderzoeken wijzen uit dat wandelen goed is voor onze fysieke en mentale gesteldheid. Verschillende positieve effecten hangen daarbij vaak nauw met elkaar samen. Wandelen:

  • verbetert de bloedcirculatie, ademhaling, zuurstofopname, glucosehuishouding, spijsvertering, vetverbranding, algemene conditie, evenwicht en immuunsysteem;
  • versterkt en/of versoepelt spieren, botten, gewrichten en kraakbeen;
  • verlaagt de bloeddruk;
  • zorgt voor de aanmaak van vitamine D (dankzij het zonlicht buiten);
  • stimuleert hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.*

Aan de wandel

Nou vraagt u zich misschien af hoeveel u dan moet wandelen voor al die gezondheidsvoordelen. Is dagelijks heen en weer naar de supermarkt om de hoek genoeg? Of moet u wekelijks een flinke wandeling maken van minstens een uur?

Het wandelprogramma ‘Elke Stap Telt’ voor ouderen adviseert elke dag 30 minuten matig intensief te wandelen, het liefst aaneengesloten. Dat is ca. 2 kilometer, wat overeenkomt met ongeveer 3.000 stappen afhankelijk van de persoonlijke staplengte. De essentie van dit programma is aaneengesloten doorwandelen. Dus 15 minuten wandelen, 10 minuten struinen in de supermarkt en dan nog 5 minuten naar huis, is hier niet de bedoeling. Maar als u niet gewend bent om veel te bewegen en elke dag een half uur aan één stuk wandelen vanuit niets nog teveel van het goede is voor u, dan begint u gewoon eerst met enkel uw stappen te tellen over de gehele dag. Want zodra u dagelijks ruim over die 3.000 stappen komt, dan is de stap naar een eerste wandeling van 30 minuten niet meer zo groot.

Wandelen met een stappenteller

Uit uw hoofd het aantal stappen bijhouden over de hele dag is geen doen en de hele dag met een papiertje en pen rondlopen is ook niet heel handig. Gelukkig is daar een heel simpele oplossing voor: de stappenteller. Een stappenteller is een eenvoudig, praktisch en gebruiksvriendelijk apparaatje die het aantal gemaakte stappen voor u telt. Het wordt ter hoogte van de heup gedragen aan de tailleband van broek of rok of aan een riem. Wanneer u een stap zet, ’trilt’ het lichaam mee met het neerkomen van de voet op de grond. Deze trilling wordt ‘gevoeld’ door de stappenteller. Door dit handige hulpmiddel kunt u dus de hele dag door zien hoeveel stappen u al heeft gezet en hoeveel u eventueel nog zou willen lopen. Stappentellers zijn te koop in verschillende soorten. Van een simpele die enkel stappen telt, tot meer uitgebreide die ook calorieverbruik en afstand bijhouden. Op de website van de Consumentenbond kunt u meer lezen over de soorten stappentellers en een test van drie stappentellers tot 15 euro.

Heeft u een smartphone, dan kunt u ook een app downloaden die uw stappen bijhoudt. Voorwaarde is wel dat uw telefoon ook daadwerkelijk geschikt is voor zo’n app, en uiteraard moet de telefoon dan altijd in een broek- of jaszak zitten of met een hoesje of clip aan de tailleband van broek of rok of aan een riem bevestigd zijn. Daarnaast zijn er ook apps die niet direct via de telefoon werken, maar in contact staan met een bandje om uw pols. Op Wandel.nl, een initiatief van de Koninklijke Wandelbond Nederland, staat een uitgebreid artikel over stappenteller-apps.

Hoeveel stappen?

Goed… u weet nu meer over de gezondheidsvoordelen van wandelen en over hoe u uw aantal stappen kunt bijhouden. Maar hoeveel stappen is dan goed? Uit verschillende Amerikaanse en Japanse onderzoeken blijkt dat stappen tellen een goede graadmeter is voor voldoende dagelijkse beweging. Als u niet elke dag een wandeling van een half uur maakt, kunt u dit advies aanhouden (wandelingen tellen uiteraard wel gewoon mee). Gemiddeld genomen zou iedereen dagelijks rond de 10.000 stappen moeten maken. Dat lijkt veel, maar ter voorbeeld: een volwassene met een normale actieve levensstijl maakt van ’s ochtends tot ’s avonds al snel 8.000 stappen of meer per dag. Mensen met een nauwelijks actieve levensstijl doen gemiddeld 6.000 stappen. Dus het kan zomaar zijn dat u al op die 6.000 zit. Dan is het niet moeilijk om dit dagelijks op te bouwen. Want voor ouderen (65+) is het advies 6.000 tot 8.500 stappen per dag. Voor mensen met een chronische ziekte of een lichamelijk beperking die nog wel kunnen bewegen is het advies 3.500 tot 5.500 per dag.

Dus allemaal aan de wandel en stappen tellen!

* Bron Koninklijke Wandelbond Nederland

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.