Redactie

Redactie

6 handige tips waarmee we overeind blijven

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

In balans blijven is een hele kunst, zeker als u ouder wordt. Door kleine aanpassingen in uw leefstijl, gewoonten en thuissituatie kunt u de kans op een val verkleinen. Met deze zes tips, verzameld in de brochure ‘Blijf overeind, voorkom vallen’ van VeiligheidNL, kunt u zelf aan de slag.

1. Train uw evenwicht en spierkracht

Lichaamsbeweging zorgt voor sterke spieren en een goed evenwicht. Met een fysiotherapeut of in een training bij u in de buurt kunt u oefeningen doen die ervoor zorgen dat u met plezier blijft bewegen. In de brochure ‘Blijf overeind, voorkom vallen’ vindt u een paar eenvoudige oefeningen die u zelf thuis kunt doen.

2. Laat uw medicijnen controleren

Door bepaalde medicijnen of een combinatie kunt u zich duizelig, slap of minder scherp voelen. In de brochure ‘Blijf overeind, voorkom vallen’ leest u welke. Uw apotheker weet of uw medicijnen samengaan en hoe u ze goed kunt innemen. Ook met uw huisarts kunt u uw medicijngebruik bespreken. Waar zijn ze voor bedoeld, welke bijwerkingen hebben ze en passen ze bij elkaar?

3. Eet lekker en gezond

Als u lekker en gezond eet, krijgt u goede bouwstoffen binnen. Hierdoor blijven uw botten stevig en uw gewrichten soepel, en uw spierkracht blijft op peil. U kent de Schijf van Vijf? Slik daarnaast vitamine D voor sterke botten en spieren. En zorg dat u genoeg eiwitten binnenkrijgt.

4. Controleer uw ogen

Ziet u nog scherp genoeg? Laat elk jaar uw ogen meten. Voor een uitgebreide oogmeting kunt u het beste een afspraak maken met een oogarts of optometrist. Multifocale glazen zijn minder geschikt als u veel buiten bent en traploopt. Zorg voor goede verlichting in en om het huis.

5. Draag goed passende schoenen

Wist u dat uw voeten veranderen als u ouder wordt? Een goed passende schoen verkleint de kans op een val. Controleer daarom uw schoenen. Passen ze nog goed? De zolen van goede schoenen zijn niet te glad maar ook niet te stug, want dan kunt u eerder struikelen. Goede zolen buigen een beetje mee met de voeten. Dit alles geldt natuurlijk ook voor de pantoffels die u zo graag draagt.

6. Maak het huis veilig

Met kleine aanpassingen en hulpmiddelen maakt u uw huis veiliger. Zoals een keukentrapje waaraan u zich kunt vasthouden, leuningen en antislipmatten in de badkamer en verlichting met bewegingssensoren. Vergeet ook buiten niet: houd het terras vrij van algen, mos en losse bladeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten? In de brochure ‘Blijf overeind, voorkom vallen’ met handige checklist worden deze zes tips verder toegelicht. U kunt hem online lezen of downloaden, of vraag ernaar bij uw therapeut.

 

Voor professionals: de brochure ‘Blijf overeind, voorkom vallen’ kunt u bestellen in een set van twintig stuks op de website van VeiligheidNL.

Aanbevolen artikelen

Eet en beweeg ik gezond?

Goed eten en voldoende bewegen zijn enorm belangrijk om sterk en vitaal te blijven. Maar hoe weet u of u goed eet en een gezond gewicht hebt?

Voeding na uw 70ste, waar moet u op letten?

Goede, gezonde voeding is uiteraard voor iedereen belangrijk maar vanaf 70 jaar nog veel meer! Want dan moet u er extra op letten dat u ook voldoende eiwitten binnen krijgt.

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.