Picture of Redactie

Redactie

In 5 stappen veilig opstaan uit een stoel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Opstaan uit een stoel kan soms behoorlijk lastig zijn. Over opstaan hoefde u vroeger misschien nooit na te denken, het ging als het ware vanzelf.

Bent u duizelig bij het opstaan, of is het pijnlijk vanwege  klachten zoals reuma? Dan helpt het om het op een andere manier te proberen. Hieronder leggen we uit hoe u dat kunt doen. Zo staat u veilig en zonder pijn op uit een stoel én verkleint u de kans op een val.

Voordat we met de uitleg beginnen, is het belangrijk om in de gaten te houden dat drie zaken een grote rol spelen om veilig op te staan. Dat zijn duizeligheid, uw stoel en de omgeving. Het is verstandig om even na te gaan of deze drie zaken voor uw situatie gelden.

Duizeligheid voorkomen bij het opstaan

Uw bloeddruk daalt tijdens het opstaan en dat merkt u doordat u duizelig wordt. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat u rustig opstaat. Maak voordat u opstaat een vuist, of wrijf over uw benen. Zo komt de bloedstroom alvast op gang en heeft u minder last van die daling in uw bloeddruk en dus ook van duizeligheid.

Heeft uw stoel de juiste afmetingen?

Als uw stoel te groot, te klein, te hoog of te laag is, zit u minder lekker en staat u ook minder makkelijk op. Misschien is een stoel met armleuningen een goed idee voor u. Armleuningen zorgen ervoor dat u minder kracht nodig hebt tijdens het opstaan. Een ergotherapeut kan u helpen met het bepalen van de ideale afmetingen van uw stoel.

Een veilige omgeving

Een veilige omgeving is belangrijk, dat klinkt logisch. Toch worden kleine, verraderlijke dingen zoals losse kleedjes en snoeren vaak over het hoofd gezien. Door simpele aanpassingen kunt u zelf uw omgeving een stuk veiliger maken. Zorg bijvoorbeeld dat de omgeving vrij is van spullen en kleedjes. Zo loopt u minder kans om te struikelen of ergens tegenaan te lopen als u opstaat en wegloopt. Plaats de telefoon bij uw stoel, zodat u niet hoeft te haasten als de telefoon gaat.

Opstaan in vijf stappen

De meest veilige manier om op te staan delen we op in een aantal stappen. Stap 4 en 5 zijn niet voor iedereen van belang. Door uw gewicht naar voren te brengen, voorover te leunen en de voeten naar achter te plaatsen, staat u veilig op vanuit de benen. Deze manier van opstaan is niet alleen veiliger, u “traint” hiermee ook uw benen. Hoe vaker u op deze manier opstaat, hoe sterker uw bovenbenen worden en hoe makkelijker het opstaan wordt. Een win-win situatie, dus!

Stap 1 opstaan uit een stoel

Kom als eerste met de billen naar voren in de stoel

Door eerst het gewicht naar voren te brengen, voorkomt u dat u teveel op de polsen steunt. Dat kan erg pijnlijk zijn, wanneer u bijvoorbeeld al last heeft van gewrichtspijn.

 

 

Leun voorover

Breng uw neus naar voren.

 

Stap 3 opstaan uit een stoel

Plaats de voeten zo ver mogelijk naar achteren, met het sterkste been achter

Door uw voeten goed neer te zetten, bereidt u zichzelf voor om stevig, vanuit de benen, op te staan.

 

Stap 4: Gebruik uw handen niet als u pijnklachten heeft

Heeft u last van pijnklachten in de handen? Dan is het slim om ze niet te gebruiken bij het opstaan. Bij het opstaan plaatsen we vaak het hele gewicht op de handen, of gebruiken we ze om zwaar op te steunen. Trek uzelf bijvoorbeeld niet op aan uw rollator. Dat kost veel kracht. Bovendien kan de rollator omkiepen, wat het risico op vallen verhoogt.

 

Stap 5: Wacht even voordat u wegloopt

Door niet meteen na het opstaan weg te lopen, voorkomt u duizeligheid. U kunt makkelijk vallen als u bijvoorbeeld haastig opstaat om de telefoon op te nemen.

 

Hulp van een ergotherapeut bij veilig opstaan

Heeft u verder advies nodig over een goede stoel of aanpassingen om de omgeving veiliger te maken? Wilt u hulp bij het veilig en zonder pijn leren opstaan? Een ergotherapeut is dan de aangewezen persoon om u daarbij te helpen. Hier vindt u een ergotherapeut bij u in de buurt. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering tot 10 uur per jaar.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.