Mariska Niessen

Mariska Niessen

Ergotherapeut

Amsta (hoofdkantoor Dr. Sarphatihuis)
Roetersstraat 2
1018WC  Amsterdam

t: 020-5540404
w: www.amsta.nl

Ik werk sinds twee jaar als ergotherapeut op diverse locaties van Amsta in Amsterdam Oost (Dr. Sarphatihuis, de Keyzer, Czaar Peter Punt, Vrolikhuizen en van ’t Hofflaan).  In mijn werk behandel ik cliënten om hun zelfstandigheid te vergroten in alledaagse handelingen, zoals zelfverzorging, hobby’s, mobiliteit en huishoudelijke taken. Zo geef ik bijvoorbeeld advies gericht op de woonomgeving om veilig en zelfstandig te kunnen handelen. Daarnaast geef ik advies met betrekking tot de lig- en zithouding. Op het kortdurend verblijf screen ik regelmatig cliënten op hun vermogen waarbij gekeken wordt naar een passende woonvorm. En als het nodig is, werk ik samen met anderen die bij de cliënt betrokken zijn, zoals fysiotherapeuten, bewegingsagogen, psychologen, logopedisten, diëtisten, maatschappelijk werk, specialisten oudergeneeskunde en verpleegkundigen en verzorgenden.

In mijn werk vind ik het mooi om een cliënt te zien aansterken en cliënten die voor een kortdurend verblijf zijn opgenomen na een tijdje weer terug naar huis te zien gaan.

Hierbij krijg je veel waardering van de cliënt en zijn of haar omgeving. Ouderen hebben vaak een bewogen leven achter zich en vertellen hier veel over. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van het laatste deel van iemands leven. Een wanneer een iemand echt in de laatste fase is, vind ik het fijn dat ik kan helpen om dit nog zo comfortabel mogelijk te maken.

Een prachtig voorbeeld binnen mijn werk is een 65-jarige cliënt die chef-kok is geweest, maar nu permanent is opgenomen in een verpleeghuis. Toch is hij nog zeer mobiel en wilde hij graag activiteiten ondernemen. Op de afdeling werd hiervoor echter niet veel ondernomen. Tijdens de ergotherapie heeft hij een aantal keren gekookt en gebakken. De cliënt beleefde zoveel plezier aan het weer uitoefenen van zijn oude beroep, dat we daar iets aan hebben gedaan. We hebben de facilitaire dienst van het huis ingeschakeld zodat de cliënt nu regelmatig in de kantine kan helpen. Daarnaast hebben we met de activiteitenbegeleiding geregeld dat hij elke week een keer kan koken!

Meedoen met een cursus of training?

Wilt u meedoen met een training of cursus, of wilt u een gratis voorlichtingsbijeenkomst bijwonen? Neem rechtstreeks contact op met de professional via het contactformulier hieronder. Zij kunnen u meer vertellen over hoe zij u kunnen helpen. Bekijk ook de agenda voor het actuele aanbod.

Stuur Mariska een bericht

Neem rechtstreeks contact op met Mariska en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor hulp in de buurt of een cursus.