Hulpmiddelen in huis

Rollator

Bewegen is belangrijk, maar wat als dit steeds moeilijker gaat? Een rollator kan dan uitkomst bieden. Het biedt u letterlijk houvast, waarmee de kans op een val aanzienlijk kleiner wordt. Terwijl u ook direct in beweging blijft. Belangrijk is wel om u te laten informeren over hoe u de rollator optimaal gebruikt. U wilt uiteindelijk met een goed functionerende rollator op pad en niet onderweg stranden zonder hulp. Goed is het daarom om ieder jaar uw rollator te laten controleren. Net als bij een auto, deze wordt ook APK gekeurd. Laat u adviseren door een ergotherapeut over het gebruik van de rollator. Dit hulpmiddel is namelijk niet altijd de beste oplossing. Soms kan een wandelstok betere ondersteuning bieden.

Tips voor de rollator

Rollators zijn niet allemaal hetzelfde. De keuze uit verschillende soorten rollators is zeer groot. Waar moet u op letten als u besluit een rollator te gebruiken? Het is  belangrijk dat de rollator qua formaat aansluit op uw lichaam, maar zeker ook dat u kiest voor een model dat aansluit bij uw wensen. We hebben zes tips voor u op een rijtje gezet. Verder kunt u op Hulpmiddelenwijzer.nl, van het Ministerie van Volksgezondheid, alles vinden wat u moet weten over dit handige hulpmiddel.

Tip 1: Vraag het de fysiotherapeut of ergotherapeut

Heeft u hulp nodig of twijfelt u? Vraag het de fysiotherapeut of ergotherapeut. Zij adviseren u graag over welke rollator u het beste kunt gebruiken. Overigens geldt dat ook voor de thuiszorgwinkel. Deze professionals weten alles over de juiste rollator. Ze kunnen advies geven over het lopen met een rollator of misschien adviseren zij wel een ander loophulpmiddel.

Tip 2: Waar gebruikt u de rollator voor?

Is de rollator enkel voor gebruik in huis? Dan is het belangrijk dat de rollator door de deuropening past. Er zijn speciale ‘binnenshuis rollators’ die niet te breed zijn, waarbij remkabels of andere attributen niet te ver uitsteken, zodat u er goed mee kunt draaien en die voorzien zijn van een handig dienblad.

Wordt de rollator ook buitenshuis gebruikt, dan is het prettig als de rollator is voorzien van grotere wielen. Dit vergemakkelijkt het gebruik als u te maken krijgt met stoepjes, hobbelige paden of zachte ondergronden. Tevens moet de rollator goed zichtbaar zijn. Daarom, ga veiliger over straat met een rollator voorzien van reflectoren en/of verlichting. Zo heeft de Track Rollator een instelbare verlichting en acht reflectoren voor optimale zichtbaarheid!

Het is goed om voor uzelf na te gaan waar u de rollator het meest voor gaat gebruiken. Is dit binnen of buiten? Er zijn tal van modellen en belangrijk is dat een rollator voor buiten bijvoorbeeld grotere wielen heeft. Dat kan dus knap lastig zijn als u alleen binnen de rollator gebruikt.

Tip 3: Inklapbaar

Gaat de rollator vaak in de auto mee? Het is dan beter om een model te kopen dat makkelijk inklapbaar is én dat lichter is dan de gemiddelde rollator.

Tip 4: Inklapbeveiliging

Heeft de rollator een automatische inklapbeveiliging? Dit is handig omdat u niet wilt dat de rollator tijdens het gebruik zomaar inklapt.

Tip 5: Testweek

Wij Nederlanders zijn zuinig! En daar is helemaal niets mis mee. Een rollator uitkiezen is namelijk niet zomaar even een aanschaf. U wilt er het liefste zo lang mogelijk mee kunnen lopen. Het is dus heel verstandig om de rollator eerst een week uit te testen voordat u deze aanschaft. U moet zich prettig en veilig voelen bij het gebruik van dit hulpmiddel. Niets mis dus met het maken van een weloverwogen keuze.

Tip 6: Remkabels

Let er op bij het uitkiezen van een model dat de remkabels goed zijn weggewerkt. Uitstekende remkabels kunnen achter iets blijven haken en dat kan knap vervelend zijn. U kunt er zelfs alsnog door vallen! Belangrijk is natuurlijk ook dat de remmen goed functioneren. Vooral bij het opstaan of gaan zitten is het van belang dat u de rollator eerst op de handrem zet, zodat deze niet kan wegrollen tijdens de beweging.

Extra informatie:

Belangrijk is ook om de rollator goed af te stellen. Maar hoe?

  1. De juiste hoogte kunt u eenvoudig instellen door rechtop te gaan staan met uw armen hangend langs uw lichaam. De handvatten van de rollator moeten ter hoogte van uw pols worden afgesteld.
  2. U bepaalt de zithoogte door te gaan zitten op een comfortabele stoel en hierbij de hoogte tot en met het zitvlak op te meten. Normaal moet de hoek tussen de onder en bovenbenen ongeveer 90 graden zijn.

Bij Thuiszorg Outlet Amsterdam kunt u terecht voor gebruikte rollators. Deze zijn uiteraard tip-top in orde, maar wel een stuk voordeliger!