Femke Zetzema

Femke Zetzema

Fysiotherapeut / In Balans

Amstelring, locatie Het Schouw
Dollardplein 2
1025XJ Amsterdam

t: 020-7564100
w: www.amstelring.nl

Sinds 1997 ben ik werkzaam als fysiotherapeut. In 1998 ging ik aan het werk in de ouderenzorg en sinds 2009 werk ik in Het Schouw in Amsterdam-Noord. Het werk in Het Schouw is divers: ik behandel cliënten die in het verpleeghuis verblijven, maar ook mensen uit de wijk die nog zelfstandig wonen. Ook geef ik fitness aan senioren uit de buurt. In mijn werk als fysiotherapeut in het verpleeghuis besteed ik veel aandacht aan het voorkomen van vallen. Om ook nog zelfstandig thuis wonende ouderen te leren wat ze kunnen doen om een val te voorkomen, ben ik In Balans trainer geworden. Mensen moeten tegenwoordig immers steeds langer thuis blijven wonen. Des te belangrijker dat iemand leert hoe dat op een veilige manier kan.

Mensen worden steeds ouder tegenwoordig maar goed oud worden is een hele kunst! Als we ouder worden, nemen spierkracht en balans af, dat hoort bij het natuurlijke proces van veroudering. De kans op vallen neemt hierdoor echter wel toe en de impact van een val kan heel groot zijn. Gelukkig is daar iets aan te doen door de In Balans training te volgen! In Balans draagt bij aan het verminderen van valincidenten waardoor mensen langer op een goede manier zelfstandig kunnen blijven. Voor mij is het belangrijk dat ik mensen leer wat ze zelf kunnen doen om op een gezonde manier oud te worden. Ik vind het mooi dat ik daar met In Balans een bijdrage aan kan leveren.

Tijdens de cursus leer ik mensen hoe belangrijk sterke spieren en een goede houding zijn om een val te voorkomen. We oefenen in een groep van maximaal 15 personen en werken aan spierkracht- en coördinatieverbetering. Er is veel aandacht voor de houding en voor lichaamsbewustzijn. Ook opstaan vanaf een stoel of bed en opstaan vanaf de grond komen aan bod. Alle oefeningen worden in een heel rustig tempo gegeven en iedereen kan op zijn eigen niveau oefenen. De deelnemers leren dat een actieve leefstijl een bijdrage levert aan het zelfvertrouwen en dat de valangst hierdoor vermindert.

Ik adviseer mensen ook thuis de oefeningen te doen, huiswerkoefeningen maken namelijk een belangrijk deel uit van de cursus. Tijdens de cursus trainen mensen twee uur per week. Voor na de cursus raad ik deelnemers aan deze actieve leefstijl voort te zetten en zelf of in een groep beweegactiviteiten te blijven doen. Belangrijk is dat mensen snappen waarom bewegen zo belangrijk is!

Meedoen met een cursus of training?

Wilt u meedoen met een training of cursus, of wilt u een gratis voorlichtingsbijeenkomst bijwonen? Neem rechtstreeks contact op met de professional via het contactformulier hieronder. Zij kunnen u meer vertellen over hoe zij u kunnen helpen. Bekijk ook de agenda voor het actuele aanbod.

Stuur Femke een bericht

Neem rechtstreeks contact op met Femke en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor hulp in de buurt of een cursus.