Redactie

Redactie

Voorlichting over vallen: “Mijn rollatortje wordt nagekeken, fantastisch!”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De GGD Amsterdam wil ouderen beter voorbereiden op het voorkomen van een val. Jaarlijks vallen in de hoofdstad maar liefst 38.000 65-plussers. “Daar is best wat werk aan de winkel voor ons.” Dinsdag 8 mei organiseerde de GGD samen met de Hulpdienst Buitenveldert daarom een interactieve themamiddag over valpreventie. 

Scheve stoeptegels

Tijdens een nieuwe campagne ‘Laat je niet vallen’ wil de GGD ouderen voorlichten over “het voorkomen van een val en wat je er zelf in je eigen situatie aan kunt doen”, vertelt projectleider Annelies Krikke. Zo zijn er met rollators nog wel wat risico’s waarop sommige ouderen beter zouden kunnen anticiperen. “Scheve stoeptegels, hoe doe je nou een hellinkje, maar ook in huis gebeuren er met de rollator veel ongelukken”, aldus fysiotherapeut Marjolein Kuijt.

APK voor rollators

Naast voorlichting en oefeningen krijgen de ouderen ook een APK-keuring voor hun rollator. In sommige gevallen is dat hard nodig. “Hij is nog niet zo oud als ik, maar toch wel oud”, grapt een van de bezoekers. “Mijn rollatortje wordt nagekeken en dat vind ik fantastisch!” “Een soort ANWB maar dan voor de rollators”, noemt de monteur de keuring. Volgens hem is de extra controle niet overbodig. “De mensen kunnen vallen omdat ze denken dat ze op de rem knijpen en hij remt niet en dan douwen ze ‘m alsnog weg.”

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.