Redactie

Redactie

Ouderen zijn fysiek en sociaal krachtiger door deelname aan TOM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

65-plussers ervaren een betere kwaliteit van leven door het volgen van het TOM-programma. TOM staat voor Thuis Onbezorgd Mobiel. Het is een aanpak met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun.

Het programma is opgezet door VeiligheidNL, Nutricia, Philips en zorgverzekeraar ONVZ en in samenwerking met lokale partners in 5 verschillende regio’s uitgevoerd. Amsterdam Buitenveldert was de vierde proefregio waar TOM van start is gegaan. Dit is één van de gebieden voor de aanpak ‘Laat je niet vallen’ van de GGD Amsterdam.

In totaal hebben 145 ouderen meegedaan aan TOM. Het resultaat van het programma is dat de kracht en balans van de deelnemende ouderen verbeterd is en het aantal mensen dat is gevallen afgenomen is. Ook geven de ouderen zelf aan dat hun gezondheid is verbeterd en ze beter in hun vel zitten. Uit onderzoek blijkt dus dat de aanpak van TOM werkt!

Verbeterde mobiliteit

De deelnemers zijn vooruit gegaan op kracht (86% verbetering), lenigheid (67%), mobiliteit (80%) en balans (28%). Het dagelijks functioneren van de ouderen is hierdoor enorm verbeterd. Dit bleek ook uit de resultaten van de bewegingsmonitor die de deelnemers hebben gedragen tijdens het TOM-programma.

De bewegingsmonitor is een klein apparaatje die de deelnemers om hun nek konden hangen. Dit apparaat registreerde onder meer hoeveel en hoelang de deelnemer liep, wandelde en zat. Ook werd bijvoorbeeld de intensiteit van het wandelen gemeten en de snelheid waarmee de deelnemer opstond na het zitten.

Minder ouderen gevallen

Door deelname aan het TOM-programma is de angst om te vallen en het aantal deelnemers dat gevallen is, ook afgenomen. 42 procent van de deelnemers is gevallen in de maanden voorafgaand aan TOM. Dit neemt tijdens TOM af tot 24 procent en blijft stabiel in de 6 maanden na het programma op 23 procent.

Kwaliteit van leven verbeterd

Deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven na het volgen van het TOM-programma. Zij ervaren dat hun gezondheid is verbeterd en zij zitten beter in hun vel.

Lees hier meer over TOM in Amsterdam.

Aanbevolen artikelen

Eet en beweeg ik gezond?

Goed eten en voldoende bewegen zijn enorm belangrijk om sterk en vitaal te blijven. Maar hoe weet u of u goed eet en een gezond gewicht hebt?

Voeding na uw 70ste, waar moet u op letten?

Goede, gezonde voeding is uiteraard voor iedereen belangrijk maar vanaf 70 jaar nog veel meer! Want dan moet u er extra op letten dat u ook voldoende eiwitten binnen krijgt.

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.