Redactie

Redactie

Geniet van de zomer, maar zorg wel goed voor uzelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wat is het toch fijn dat we vroeg in het seizoen al zulk heerlijk zomers weer hebben! Met het zonnetje stralend aan de hemel ziet alles er mooier uit en voelen we ons veel vrolijker. De keerzijde is dat te veel warmte voor lichamelijke ongemakken kan zorgen. Zeker wanneer we ouder worden. Door warmte transpireren we en daardoor koelt het lichaam af. Maar als we ouder worden, transpireren we minder waardoor we slechter afkoelen. Dit kan leiden tot oververhitting en uitdroging, waardoor u vermoeid, duizelig en suf wordt en vallen op de loer ligt. Gelukkig kunt u zelf heel veel doen om dit te voorkomen. Het is helemaal niet ingewikkeld, als u maar weet hoe. Daarom hebben wij voor u enkele nuttige tips om koel en gezond van de zomer te genieten!

Drink genoeg

Het is altijd goed om voldoende te drinken, maar met extreem warm weer al helemaal. Drink minstens twee liter verspreid over de dag, ook als u geen dorst heeft. Als u ongeveer elk uur wat drinkt dan krijgt u geen last van een ‘waterbuik’. Water, ongezoet vruchtensap, melk, tomaten- en groentesap, bouillon en thee zijn goed om mee af te wisselen. En neem een flesje water mee als u naar buiten gaat. Drink liever niet te veel koffie en ook geen cola, ze bevatten cafeïne en dat onttrekt vocht aan uw lichaam. Dat geldt ook voor alcohol. Wilt u ’s avonds toch een lekker glaasje? Neem er dan een glas water bij. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt, dan is het goed om meer te drinken. Vindt u het lastig om veel water te drinken omdat het geen smaak heeft? Doe dan een smaakvol schijfje citroen of sinaasappel in uw glas. Ook lekker is een reep komkommer of een takje munt. Heel verfrissend! Om goed te weten hoeveel twee liter vocht is, kunt u een lege fles of maatbeker gebruiken. Frisdrankflessen zijn meestal 1,5 liter.

Blijf goed eten

Veel mensen hebben met warm weer minder behoefte aan warm eten. Toch is het verstandig om goed te blijven eten. Het hoeft niet per se warm te zijn, als het maar wel voedzaam is. Eet in ieder geval voldoende groenten, bijvoorbeeld een goed gevulde salade*, en fruit. Groenten en fruit bevatten water en dat is goed voor uw vochthuishouding. Bovendien zijn ze een natuurlijke bron van vitamines en minerale zouten. Doe lekker wat plakjes komkommer en tomaat op een bruine boterham met kaas en eet rauwkost als tussendoortje. Worteltjes, komkommer, kleine tomaatjes, radijsjes, reepjes paprika, het eet allemaal gemakkelijk weg als het zo warm is. Ook soep en bouillon eten gemakkelijker dan een stevige maaltijd en bovendien vullen ze een eventueel tekort aan zout aan. En misschien nog wel de lekkerste tip: waterijsjes!

Houd warmte buiten

Heeft u zonwering buiten? Laat deze dan direct zakken zodra u uit bed komt, ook als de zon nog niet in de kamer valt. En misschien niet zo gezellig, maar als u luxaflex heeft, sluit deze dan zoveel mogelijk tegen de zon. In ieder geval tijdens de uren dat de zon op het raam staat. De slaapkamer houdt u lekker koel door de overgordijnen de hele dag dicht te laten. Bij zomers weer is het natuurlijk heel uitnodigend om ramen en deuren open te zetten. Toch kunt u dat beter niet doen want u haalt de warmte dan naar binnen. Het is beter om pas ’s avonds lekker alles tegen elkaar open te zetten en het liefst ook ’s nachts. Als dat ‘s nachts niet mogelijk is in verband met inbraakpreventie, zet dan alle ventilatieroosters open (als die er zijn) of vraag iemand om ramen en deuren te beveiligen tegen inbraak. Doe-het-zelfwinkels hebben daarvoor verschillende materialen die vrij eenvoudig te monteren zijn. Verder is het prettig om een ventilator te gebruiken. Plaats deze hoog genoeg, bijvoorbeeld op de eettafel, en let erop dat de luchtstroom niet direct op uw lichaam is gericht. Is het nog steeds te warm in huis voor u, ga dan naar plaatsen waar het koel is door airconditioning. Bijvoorbeeld een buurthuis, de bibliotheek of misschien wel de recreatieruimte in het gebouw waar u woont. En de supermarkt is natuurlijk ook altijd lekker koel. Let wel op te grote temperatuurverschillen. Als u uit een heel koele ruimte komt en weer naar buiten gaat, dan loopt u als het ware tegen een muur van warmte. Sta stil en neem even de tijd om weer aan de warmte te wennen voor u gaat lopen.

Blijf koel

In tropische landen en in delen van Spanje houden veel mensen, als zij die mogelijkheid hebben, tijdens de heetste uren van de dag een siësta. Ze blijven binnen en doen na de lunch een middagdutje. Helemaal niet zo gek om dat hier ook te doen! Als het niet nodig is, ga dan liever niet de deur uit tussen 11.00 en 16.00 uur. Wilt u lekker in de tuin of op balkon zitten, gebruik dan een parasol. En moet u toch naar buiten, bedek dan uw hoofd met een zonnehoed, zonneklep of petje. Verder is het belangrijk dat u lichte, luchtige en niet te strakke kleding draagt. Kleding van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels is het koelst. Ga gerust met blote armen naar buiten (wel goed insmeren!) en laat de jas en de sjaal maar lekker aan de kapstok hangen tot deze weer echt nodig zijn. En voor de dames: laat de panty gewoon eens uit. Veel te broeierig! Heeft u het ‘s nachts erg warm? Vervang uw dekbed of deken door een katoenen laken. Zo heeft u toch iets over u heen, maar blijft u veel koeler en slaapt u daardoor ook beter. Zet ook een glas water naast uw bed zodat u er niet uit hoeft als u ‘s nachts wakker wordt en dorst hebt. Alle maatregelen genomen, maar nog steeds last van de warmte? Niet alleen drinken van water is goed, gebruik het ook om te verkoelen. Maak regelmatig uw polsen, hals en gezicht nat. Een nat washandje werkt prima, maar nog lekkerder is om een plantenspuit naast u te hebben om water te vernevelen, ook over uw armen en benen. En u weet vast wel dat uw voeten van invloed zijn op de lichaamstemperatuur. Zijn de voeten koud, dan voelt u zich koud. Zijn ze warm, dan voelt u zich warm. Een voetenbadje met koud of lauw water werkt dan ook heel verkoelend als u het warm heeft!

* Bonustip:
Zo stelt u een voedzame maaltijdsalade samen

Een goed gevulde maaltijdsalade is heerlijk als u geen zin heeft in warm eten. Gebruik als basis een slasoort naar eigen wens met kleingesneden tomaat en komkommer. Daar voegt u aan toe wat u lekker vindt. Bijvoorbeeld paprika, ui, augurk, radijs, wortel, olijven etcetera. Verder voegt u een eiwitrijk product toe. Dat kan een stukje gebakken of gerookte kipfilet in reepjes zijn, gerookte zalm in reepjes, een gekookt eitje of omeletreepjes, sardientjes of tonijn uit blik, gerookte makreel, avocado of zelfs een handje grof gehakte noten. Ook lekker is om heel kleine blokjes kaas toe te voegen en een geroosterde boterham die u in blokjes snijdt. Wilt u de salade iets steviger, voeg dan een handje gekookte rijst of pasta toe. Natuurlijk is een maaltijdsalade niet af zonder een lekkere dressing. Mag best uit een flesje, maar gebruik liever geen dikke slasaus. Olijfolie met wat wijnazijn en peper en zout is heerlijk fris en licht (verhouding 4 eetlepels olie met 1 eetlepel azijn). Ook lekker is om wat magere yoghurt te verdunnen met wat water of olijfolie en op smaak te brengen met peper en zout. Een beetje fijngesneden bieslook of peterselie maakt dit nog lekkerder!

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.