Picture of Redactie

Redactie

Ik ga weer als een speer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Als een speer rollen de rollators het Huis van de Buurt Het Schouw weer uit na een succesvolle Rollator apk check dag in Amsterdam-Noord. De GGD organiseerde, samen met Evean, Amstelring en Doras, opnieuw een dag voor ouderen uit de buurt die gratis hun rollator konden laten checken.

Senioren uit Noord kwamen massaal af op de controledag. Want ook een rollator heeft regelmatig een update nodig. Loopt alles nog soepel? Doen de remmen het naar behoren? Moet er iets gerepareerd worden om de veiligheid te garanderen? Twee monteurs van Vegro, de grootste winkel met thuiszorghulpmiddelen van Nederland, stond klaar om de rollator te checken, maar ook te repareren. Ze hadden hun handen er letterlijk vol aan! “Er komen jaarlijks tal van ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een val. En in de meeste gevallen kan dit voorkomen worden. En een goed werkende rollator hoort daarbij”, aldus ergotherapeut Nilke Duinkerken, die de middag in goede banen leidde en adviezen gaf.

In beweging blijven

In Amsterdam vallen jaarlijks zo’n 38.000 65-plussers. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Een onveilige, niet goed werkende rollator is daar een van. Maar gelukkig ook een oorzaak die makkelijk kan worden aangepakt. Reden voor de GGD Amsterdam om met de nieuwe valpreventieaanpak ‘Laat je niet vallen’ ouderen in de buurt te helpen. “Belangrijk is dat mensen in beweging blijven, alleen of met elkaar. Straks als het voorjaar is, wil je lekker een wandeling kunnen maken of wil je naar de bibliotheek. Dan is het belangrijk dat je rollator goed functioneert zodat je ook veilig de straat op kunt”, aldus Annelies Krikke, projectleider GGD Amsterdam.

Kijk uit je doppen

Maar bij het voorkomen van een valpartij spelen meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld goede schoenen, medicijnen, voeding en zeker ook: goed zicht. Als extra service was Eye Wish Opticiens aanwezig om mensen te adviseren. Brillen konden direct worden schoongemaakt én voorzien van een nieuw neusvleugeltje. Zo zijn de glazen niet alleen weer kraakhelder, maar valt de bril ook niet van de neus.

Als een speer!

De Rollator apk check bestaat overigens niet alleen uit een keuring of reparatie. Bezoekers krijgen van ergotherapeut Nilke advies over hoe de rollator veilig gebruikt kan worden. Wat is de juiste houding? Welke aanpassingen kunnen in huis worden gemaakt? Het had direct resultaat. “Ik ga weer als een speer! Alle tips waren heel handig en mijn rollator doet het weer optimaal. Heerlijk toch?” zegt een dame met een brede lach op het gezicht.

Die brede lach hadden gelukkig meer mensen. En bij de rollator apk gaat niemand met lege handen naar huis.  Voor iedere deelnemer lag er namelijk een boekje klaar vol oefeningen en tips om in balans te blijven.

Meer weten?

De volgende activiteit staat alweer gepland. Bekijk de activiteitenagenda om te checken wat er binnenkort bij u in de buurt wordt georganiseerd.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.