Redactie

Redactie

Wat kan Mensendieck oefentherapie voor u doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Heeft u steeds maar pijn in uw rug of nek, of in uw bekken, knie of arm, of op een andere plek? Maar is er geen echt aanwijsbare oorzaak waar de pijn vandaan komt? Misschien denkt u wel: “Ach ja, niets aan te doen want ik ben nou eenmaal de jongste niet meer.” Maar in veel gevallen is er echt nog wel iets aan te doen. Het kan namelijk zijn dat u een verkeerde houding heeft of niet op de juiste manier beweegt. Een Mensendieck oefentherapeut kan u daarbij helpen.

Wat is Mensendieck oefentherapie?

Mensendieck oefentherapie is gericht op het verbeteren van gewoontes. Op het gebied van houding maar vooral ook van beweging. Gewoontes waar pijnklachten door ontstaan. Het doel van deze oefentherapie is klachten verminderen en wegnemen en beter leren omgaan en bewegen met klachten. En ook het zelf leren vinden van een oplossing. De therapie maakt u bewuster van alledaagse handelingen.

Mensendieck is anders dan fysiotherapie. Een fysiotherapeut richt zich op de klacht zelf en het oplossen daarvan. Een oefentherapeut gaat bij een klacht terug naar de basis: waar komt die klacht vandaan? Hij of zij kijkt daarbij naar uw houding en het bewegingsgedrag. De behandeling bij een oefentherapeut richt zich uiteraard op het oplossen van de klacht, maar er wordt breder naar gekeken. U leert anders te bewegen waardoor de kans dat de klacht terugkomt minimaal is.

Hoe werkt Mensendieck?

Terugkerende of blijvende pijnklachten zijn een belemmering in het dagelijkse leven. De klachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Een slechte houding of een verkeerde manier van bewegen. Maar ook klachten die u blijft houden na een operatie of ongeluk. Of door een aandoening die bewegen in het dagelijks leven beperkt. Ook kunnen klachten ontstaan door een val, een plotselinge verkeerde beweging of gewoon omdat het lichaam ouder wordt. Samen met de oefentherapeut kijkt u naar uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw gezondheid en uw dagelijkse bezigheden. Tijdens de behandeling houdt de therapeut zo veel mogelijk rekening met uw mogelijkheden en de omstandigheden thuis. U neemt bijvoorbeeld dagelijkse situaties door en leert hoe u daarmee het beste omgaat en hoe u daarin het beste kunt bewegen. Het verbeteren van de houding en een juiste manier van bewegen staan hierbij centraal.

Er wordt meestal geen gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals fitnessapparatuur. Het is juist de bedoeling dat u leert met uw eigen lichaam en mogelijkheden te werken. De therapie is een leerproces van zelf zien, zelf ervaren en zelf oordelen. De Mensendieck therapeut doet oefeningen doorgaans niet voor. Hij of zij geeft instructies wat u moet doen, corrigeert en vraagt daarbij wat u voelt. “Voelt dit beter of juist niet?”, “Wat voelt u?”, “Voelt u minder spanning?” etc. Zo wordt gekeken naar wat voor u het beste werkt.

Oefenprogramma’s

Veel oefentherapeuten zijn ook gespecialiseerd in oefenprogramma’s voor ouderen met een verhoogd valrisico: In Balans en Otago. Deze oefenprogramma’s hebben als doel uw kracht en balans te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten. Otago is vooral geschikt voor mensen van rond de 80 jaar of ouder die al één of meerdere keren zijn gevallen. Deze training kunt u individueel thuis volgen of op locatie in kleine groepjes van 6 tot 8 deelnemers. De In Balans training is met name voor 65-plussers die minstens 15 minuten kunnen lopen met of zonder hulpmiddel. In Balans is een groepstraining op locatie en de groepen bestaan uit 10 tot 15 deelnemers. Wilt u weten bij welke oefentherapeut u bij u in de buurt terecht kunt en welke trainingen zij geven, kijk dan op deze pagina of op de kaart.

Directe Toegang Oefentherapie (DTO)

Sinds 2008 heeft u geen verwijzing van een arts meer nodig voor Mensendieck oefentherapie. U hebt de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van arts, een oefentherapeut in te schakelen. Dit geldt ook wanneer u door een fysiotherapeut, psycholoog, chiropractor of andere hulpverlener bent verwezen naar oefentherapie.

Vergoeding

Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten, krijgen twaalf behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Heeft u een aandoening die op de lijst chronische aandoeningen voorkomt, dan betaalt u de eerste 20 behandelingen zelf of deze worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. De behandelingen die u daarna nog extra nodig heeft (vanaf de 21e behandeling dus), worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Op Zorgwijzer kunt u zien wat uw zorgverzekeraar vergoedt vanuit uw aanvullende verzekering.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.