Picture of Redactie

Redactie

Voetjes van de vloer en aan de slag!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Als u een rollator heeft, betekent dat niet dat u niets meer kunt doen. Sterker nog, u heeft gelukkig de mogelijkheid om nog gemakkelijk ergens te komen. Maar om ervoor te zorgen dat u de rollator ook zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken, is het goed om aan uw spieren en balans te werken. Daarvoor heeft tv-persoonlijkheid Marja Middeldorp samen met ergotherapeut Nilke Duinkerken oefeningen met de rollator voor u samengesteld die u heel eenvoudig kunt doen.

Dus voetjes van de vloer en aan de slag. Het leven is een feestje en dat blijft zo, wat er ook gebeurt!

Liefs,

 

Oefening 1: De juiste houding

Probeer altijd zo recht mogelijk achter de rollator te staan. En probeer tijdens het lopen ook zo dichtbij mogelijk achter de rollator te blijven. Zo neemt u automatisch de juiste houding aan.

Marja laat op de afbeelding zien hoe de juiste houding eruit ziet. Doordat ze dichtbij haar rollator loopt is haar rug automatisch rechter. Maar dat is niet het enige. De juiste afstelling van haar handgrepen is ook heel belangrijk.

Vandaar een extra tip die u kan helpen bij het aannemen van de juist houding achter uw rollator.

TIP!

De juiste afstelling van de handvatten is ter hoogte van de polsen bij een ontspannen houding met uw armen langs uw zij.

Oefening 2: Beter in balans

Een gemakkelijke oefening die u achter de rollator kunt doen, is vanuit ontspannen houding op uw tenen gaan staan. Herhaal deze oefening 5 keer. Deze oefening kunt u ook doen met uw handen losjes op de leuning van een stoel.

Oefening 3: Train uw spieren

Plaats boodschappen vanuit uw rollator in de kast. Maar zorg er wel voor dat u er nog steeds gemakkelijk bij kunt. Zo moet u zich uitrekken en traint u niet alleen uw spieren, maar ook uw balans terwijl u houvast aan de rollator heeft.

Oefening 4: Opstaan met een rollator

Probeer vanuit een stoel met een rechte rug op te staan zonder dat u zwaar op de rollator steunt. Leg enkel uw handen losjes op de handvatten. Zo traint u uw spieren en werkt u aan uw balans. Als het niet anders gaat, dan kunt u natuurlijk altijd iets meer op de rollator steunen voor uw veiligheid.

Tip!

Let op dat u altijd bij het zitten en opstaan uw rollator op de handrem zet zodat deze niet wegrolt!

Oefening 5: Train uw balans

Ga voor deze oefening rechtop achter uw rollator staan met uw voeten naast elkaar. Als u het gevoel heeft dat u goed in balans bent, laat u de rollator 10 seconden los. Herhaal deze oefening 5 keer.

Tip!

Om 10 exacte seconden te tellen, telt u van 21 tot 30.

Oefening 6: Extra beweging

Gaat u de deur uit? Maak een omweggetje als u ergens naartoe loopt, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Neemt u de bus of tram, stap dan eens een halte eerder uit en loop het laatste stukje.

TIP!

Draag goede, platte schoenen of in ieder geval met een hak die niet hoger dan twee vingers is. Deze hakjes van Marja zijn niet optimaal voor uw balans!

Wie zijn Marja en Nilke?

Misschien herkent u haar nog van tv. Marja Middeldorp werd landelijk bekend als schoonmaakdiva in het RTL4 programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’, dat zij samen met haar moeder Liny op hilarische wijze presenteerde. Tot in de puntjes opgemaakt en de haren keurig gekapt, maakten Marja en haar moeder vervuilde en rommelige huizen weer helemaal spik en span.

Nilke Duinkerken maakt onderdeel uit van de praktijk Ergo Dichtbij in Amsterdam-Noord. Ze begeleidt, behandelt en adviseert senioren. Samen met de cliënt kijkt ze naar wat er nodig is om dagelijkse of geliefde activiteiten zo lang en zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Haar specialismen zijn valpreventie en ouderen met cognitieve problemen, waaronder dementie.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.