Redactie

Redactie

Veilig op pad, het wordt weer nat en glad!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De herfst kan prachtig zijn als de bomen gaan verkleuren en de winter betoverend als alles wit ziet door de sneeuw of rijp. Maar bladeren op de grond kunnen verraderlijk glad zijn als het regent. En sneeuw en ijzel natuurlijk helemaal. Maar ja, we kunnen niet de hele herfst en winter binnen blijven zitten wachten tot het voorjaar weer begint. Dus is het slim om maar beter goed voorbereid zijn als we naar buiten gaan!

Natte bladeren

De bomen verliezen nu echt hun bladeren en natte bladeren zijn behoorlijk glad. Heeft u een voortuin, houd het pad dan bladervrij. Probeer op straat zo veel mogelijk natte bladeren te ontwijken. Liever een beetje zigzaggend lopen dan een uitglijder maken.

Zout strooien

Het is goed om extra zout in huis te hebben wanneer er sneeuw of ijzel wordt voorspeld. Begin vooraf al te strooien want dan smelten sneeuw en ijzel direct. Als het heeft gesneeuwd, maak uw straatje of tuinpad dan direct sneeuwvrij en strooi ook met zout. Eén handje zout per vierkante meter is voldoende om te voorkomen dat de sneeuw aanvriest. Gewoon een pak keukenzout is prima. Strooizout is namelijk veel duurder terwijl dit ook gewoon zout is, maar dan ongezuiverd. Veel gemeentes delen overigens in de winter gratis strooizout uit, dus het is de moeite waard om dit na te gaan.

Zout helpt niet goed meer bij vastgelopen en aangevroren sneeuw, ijzel en gladheid door regen en mist in combinatie met vorst. Dan is het beter om zand te strooien om het pad stroef te maken. Het allerbeste is een combinatie van zout en zand. Zo ontdooit de sneeuw en is gelijk het pad minder glad.

Op straat

Ga liever niet naar buiten voordat de wegen sneeuwvrij zijn gemaakt en er gestrooid is. Probeer eenmaal buiten zoveel mogelijk te lopen of fietsen op wegen die dan ook sneeuwvrij gemaakt zijn en waar gestrooid is. Liever een stukje om dan door straten te moeten die te glad zijn. Draag hoogsluitende schoenen met een goede profielzool voor meer grip en een lage hak. Er zijn ook verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om het lopen bij gladheid nog veiliger te maken, zoals overschoenen met stroeve zool, anti-glij-ijzers om onder uw schoenen te binden en schoeisel met een antislipzool.

Gebruikt u een wandelstok voor extra ondersteuning? Kijk dan of de rubberen dop nog voldoende profiel heeft. Een versleten dop is niet veilig bij gladheid. Of overweeg om tijdelijk de wandelstok te vervangen door een rollator voor meer steun. Voor de rollator is het sowieso belangrijk dat de banden voldoende profiel hebben en de remmen goed werken. Is het glad, oefen dan eerst een stukje voor de deur of de remmen niet slippen en de banden grip houden. Twijfelt u? Bij veel fietsenmakers kunt u terecht om banden en remmen te laten controleren.

Bent u op de fiets, zet dan uw zadel wat lager zodat u gemakkelijk met uw voeten bij de grond kunt. Laat ook wat lucht uit de banden lopen. Een zachtere band is iets breder en dat zorgt voor meer grip. Let goed op plekken waar het extra glad is, ook door natte bladeren. Stap liever even van de fiets af als u zich niet zeker voelt. Beter dat dan lelijk onderuit gaan. Gaat u met de bus, vraag dan aan de chauffeur u tijd te geven om rustig uit te stappen zodat u niet een uitglijder maakt. En zodra u thuis bent, trek dan op de mat gelijk uw schoenen uit. Want al er toch nog wat sneeuw of ijs onder de zolen zit, kunt u binnen alsnog uitglijden.

Extra vitamine D

Zorg in deze tijd ook dat u extra vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht maar daar hebben we niet veel van in de koude, donkere maanden. Daarnaast zijn we veel meer binnen. Door vitamine D staat u steviger op uw benen want het zorgt voor sterke botten en spieren.

Stroomuitval

Dit heeft niets te maken met gladheid buiten, maar het is toch goed om te weten. Juist in de donkere maanden. Het gebeurt niet vaak, maar stroomuitval kan altijd voorkomen. U ziet gauw genoeg wanneer dit van buitenaf komt omdat straatverlichting dan ook uit is. In een volledig donker huis kunt u gemakkelijker vallen. Zorg daarom dat u een zaklamp met extra batterijen in huis hebt zodat u niet in het donker door het huis hoeft te lopen. Verder is een voorraad kaarsen en een aansteker of lucifers nuttig om toch wat licht in de kamer te hebben. Zet alleen niet door het hele huis brandende kaarsen, dat is weer niet veilig als u er geen zicht op hebt. Ook handig is een radiootje op batterijen. U kunt dan op een lokale zender luisteren of er berichtgeving over de stroomstoring is. En let gedurende de dag extra goed op of uw mobiele telefoon altijd voldoende is opgeladen. Dan kunt u in ieder geval nog iemand bellen voor hulp.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.