Picture of Redactie

Redactie

Valpreventie aanpak werkt door combineren van activiteiten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een valpreventie aanpak werkt. Ouderen leren hoe ze om moeten gaan met een val of hoe ze deze juist kunnen voorkomen. Het bewegen in combinatie met het op tijd naar de opticien gaan of het controleren van de medicatie maakt de aanpak tot een succes. Het zorgt ervoor dat veel ouderen niet op de spoedeisende hulp terecht komen.

Vandaag start de landelijke Valpreventieweek 2019. Een goed moment om de statistieken erop na te slaan. En wat blijkt? Er is nog veel werk aan de winkel. Ten opzichte van vorig jaar zijn meer ouderen ernstig gewond geraakt na een val. Een stijging die wellicht voorkomen had kunnen worden door op tijd in beweging te komen.

Langer thuis

Meer mensen blijven langer thuis wonen. Een deel van deze groep senioren is best kwetsbaar. En de kans op een val is voor deze groep groter. De gevolgen van zo’n val is voor deze groep ouderen niet mis. Na een  gebroken heupen of hersenletsel gaat het herstel langzaam en lang niet altijd met het gewenste resultaat.

Dat een val zulke ernstige gevolgen kan hebben heeft volgens Wietske Hoekstra van VeiligheidNL vooral te maken met een toename van het aantal chronische aandoeningen. “Deze kwetsbare groep is al niet sterk. Wanneer zij weinig bewegen, nemen spiermassa en kracht af waardoor de kans op vallen nog groter wordt”, aldus Wietske.

Hulpmiddelen in huis

Senioren zijn lang niet altijd goed voorbereid op ‘ouder worden’, of denken vaak: dit gaat niet over mij.  Het helpt om een paar aanpassingen in en om het huis te doen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verlichting in de woonkamer en slaapkamer. Minder obstakels in huis te hebben en in een goede stoel te zitten.

Stomme ongelukjes

Het zijn met name de ‘stomme ongelukjes‘ in en rond het huis die bij 70-plussers valpartijen veroorzaken. Struikelen over een drempel bijvoorbeeld (900 keer), uitglijden omdat de vloer nat is (zo’n 500 keer) of van de trap afvallen (5.900 keer!). Het zijn deze zaken die met de juiste informatie én de juiste hulp voorkomen kunnen worden.

Medicijnen en vallen

Volgens hoogleraar valpreventie Nathalie van der Velde van het Amsterdam UMC, zouden ouderen die vallen zich moeten laten onderzoeken door een huisarts of geriater. “Bijwerkingen van medicijnen kunnen voor valpartijen zorgen. Een andere dosering of alternatief middel kan de klachten al verhelpen.”

Bewegen

Zij is dan ook groot voorstander van het organiseren van valpreventie cursussen zoals In Balans of Otago. Hierbij worden spierkracht en balans getraind. Van der Velde is voorstander van valcursussen waar spierkracht en balans worden getraind. Ze verwacht dat als deze preventiemaatregelen worden genomen door gemeenten het aantal ongevallen met maar liefst een derde kunnen worden teruggebracht.

Meer weten?

Vandaag begint de nationale Valpreventieweek 2019. In Amsterdam organiseert GGD Amsterdam tal van activiteiten die Amsterdammers helpen om een val te voorkomen. Kom naar een informatiebijeenkomst bij u in de buurt of bekijk het overzicht van alle activiteiten of kijk in de agenda .

Bron: AD.nl

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.