Foto van Redactie

Redactie

Hoe veiliger uw huis, hoe kleiner de kans op vallen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen, wie wil dat nou niet? Ook de overheid stimuleert dat. Het is gewoon fijn om in uw vertrouwde omgeving te zijn met uw eigen spulletjes om u heen. Zelfstandig wonen heeft veel voordelen, maar het is wel belangrijk om regelmatig te kijken of uw woning nog bij uw situatie past en dat de woning geen hindernisbaan is. Al voelt u zich fit en bent u niet gevallen, dan nog is het natuurlijk belangrijk om veilig te wonen. Nu maar ook over een tijdje. Daarom is het goed om eens kritisch te bekijken of er in uw woning aanpassingen gedaan kunnen worden die uw woning veiliger maken om zo de kans op vallen te verkleinen. U bent dan goed op de toekomst voorbereid!

Voorkomen is beter dan genezen

Op tijd uw woning aanpassen heeft veel voordelen. U heeft meteen het gemak van de aanpassingen en de kans op vallen is veel kleiner. Veel mensen komen pas in actie na een val. En dan wordt vaak alleen de ruimte aangepast waar dat is voorgevallen. Voorkomen is zoveel beter dan genezen! Neem het hele huis eens goed onder de loep en kijk waar mogelijke risico’s liggen. Daarvoor hebben wij voor u een heel handige checklist!

Badkamer en toilet

Het toilet en de badkamer zijn meestal de eerste ruimtes in huis die worden aangepast om het risico op uitglijden en vallen te verkleinen. En dat is maar goed ook, want de badkamer is dé plek waar u lelijk ten val kunt komen. Vocht en gladde tegels zijn gewoon geen goede combinatie. Bad- en douchematjes zijn altijd goed om uitglijden op een vochtige vloer te voorkomen, maar kies wel voor matjes met een stroeve onderlaag zodat ze niet glijden. Badkamer en toilet nog veiliger maken kan echt al met simpele aanpassingen. Kijk eens goed naar uw situatie. Moet u in bad douchen? Kunt u zittend douchen? Heeft u voldoende houvast als u in de douche of het bad stapt? Of om op het toilet te gaan zitten en weer op te staan? Bekijk hier handige tips hoe u deze ruimtes zo veilig mogelijk maakt.

Hal, gang en overloop

De hal, gang en overloop zijn plekken in huis die nog wel eens worden vergeten als het om veiligheid gaat. Ze worden vaak niet als risicovol gezien, maar dat kunnen ze zeker wel zijn. Alleen al door een kleedje of loper weg te halen, verkleint u de kans op een val. En zijn er nog andere obstakels die in eerste instantie onschuldig lijken? Bijvoorbeeld kastjes, een kapstok en zelfs post op de deurmat? Houd deze ruimtes dan zo toegankelijk mogelijk met deze praktische tips.

Trap

Als u fit genoeg bent om dagelijks de trap te gebruiken, is dat natuurlijk heel fijn. Toch is het goed om bij uw trap stil te staan, want niet alleen in de badkamer, maar ook op de trap gebeuren veel ongelukken. Even snel naar beneden om de deur open te doen. Met een logge stofzuiger of een emmer sop de trap schoonmaken. Spulletjes op de traptreden die u van etage naar etage wilt verplaatsen. Een trapleuning die wiebelt. Te gladde traptreden. Te weinig verlichting in het trapgat… Met eenvoudige aanpassingen en onze nuttige tips is ook uw trap veilig!

Woonkamer

De woonkamer is de plek waar u het meest tijd doorbrengt in huis. Een gezellige plek waar u lekker tv kijkt, een boek leest, eet en misschien wel een hobby uitvoert. Maar hoe vol staat deze kamer eigenlijk? Een bank, salontafel, fauteuil, kastjes, eethoek, siertafeltjes, grote planten, vloerkleden, noem maar op… Heeft u nog wel voldoende loopruimte? Vooral met een rollator? Kunt u niet struikelen over een vloerkleed of losse snoeren? Kunt u gemakkelijk bij de spulletjes in kasten zonder een trap of bukken? Met deze tips maakt u uw woonkamer een stuk veiliger.

Slaapkamer

In de slaapkamer ligt u voor het grootste deel in bed en dan kan u niets gebeuren. Denkt u… Toch kan er ook hier nog veel verbeteren aan veiligheid. Want wat als u ’s nachts naar het toilet moet? Kunt u dan gemakkelijk bij het bedlampje of de lichtschakelaar komen? En heeft u wel voldoende ruimte naast het bed om vrij te kunnen bewegen? Ligt er naast het bed een kleedje waarover u kunt struikelen of uitglijden? En is uw bed eigenlijk wel hoog genoeg zodat u er zonder moeite in en uit kunt stappen? Benieuwd hoe u de slaapkamer ook zo veilig mogelijk maakt? Dat is helemaal niet zo moeilijk met onze tips en advies.

Keuken

De keuken is echt een plek waar ongelukjes in kleine hoekjes zitten. U gebruikt deze ruimte gedurende de dag heel vaak. Voor uw ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor voor een kopje koffie of thee, of iets anders te drinken. Om iets lekkers te pakken, of om uw handen te wassen of schoonmaakspulletjes te pakken. Tel maar eens op een dag hoe vaak u in de keuken komt. Vaker dan u waarschijnlijk doorhebt! Daarom is het zo belangrijk dat u deze ruimte zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Kunt u bijvoorbeeld overal goed bij zonder hoog te moeten reiken of laag te moeten bukken? Heeft u de juiste hulpmiddelen om snel en eenvoudig iets wat op de vloer is gevallen op te ruimen? Deze praktische tips helpen u ook de keuken veilig te maken.

Checklist voor veiligheid in huis

Bent u benieuwd of uw woning zo veilig mogelijk is zodat de kans op vallen zo klein mogelijk is? Wij hebben voor u een handige checklist waarmee u door het huis kunt lopen. Door het beantwoorden van de vragen met ‘ja’ of ‘nee’ ziet u vanzelf waar de aandachtspunten in uw woning liggen en ook of u gewoontes heeft die tot vallen kunnen leiden. De checklist kunt u heel gemakkelijk downloaden en printen. Heeft u geen printer? Vraag het familie, vrienden of buren om dit voor u te doen!

Aanbevolen artikelen

Terugblik bezoek Eurocities

Terugblik bezoek Eurocities

Tijdens de bijeenkomst Eurocities in april ging het over ouder worden en mentale gezondheid voor mensen met een migratieachtergrond.

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.