Picture of Redactie

Redactie

Uit de praktijk: ergotherapie en aanpassingen in huis

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een ergotherapeut inschakelen is enorm nuttig wanneer u bepaalde dagelijkse bezigheden niet goed of niet meer kunt uitvoeren. We hebben daar al eens een blog over geschreven. Nu gaan we nog een stapje verder. Aan de hand van echte praktijkvoorbeelden laten wij u zien hoe u door ergotherapie uw zelfstandigheid kunt behouden. 

Deze blog is de eerste in een serie waarin ergotherapeuten vertellen over hoe zij mensen hebben geholpen. Ergotherapeut Marieke Hendriks vertelt in deze blog over een cliënt die zij heeft geholpen met de juiste aanpassingen in huis.

Wie wordt geholpen?

Marieke helpt een 65-jarige dame met een aandoening waardoor zij lichamelijk klachten en problemen met haar zicht heeft. Zij kan door haar ziekte van het ene op het andere moment zomaar vallen. Bij het verplaatsen in huis valt zij dan ook regelmatig, ook al gebruikt zij in huis een rollator. Buitenshuis gebruikt mevrouw een scootmobiel.

Het bleek dat mevrouw door haar gedrevenheid haar situatie snel overschat, ze is namelijk altijd een krachtige vrouw geweest. Omdat ze te veel hooi op haar vork neemt, raakt ze echter vermoeid en verliest ze vaak het overzicht. Dit is van invloed op haar functioneren. Ze is altijd heel zelfstandig geweest en de wil om dingen zelf te doen is groot. Dat kan dus wel valgevaarlijke situaties opleveren.

De hulpvraag

De vorige woning waar mevrouw woonde was vanwege de achteruitgang in haar aandoening niet geschikt om zelfstandig te blijven wonen. Daarom verhuisde zij naar een woning met zorg op afroep. Hier kan zij altijd direct om hulp vragen wanneer zij dat nodig heeft. Mevrouw wilde dan ook graag advies over hulpmiddelen en voorzieningen in haar nieuwe woning om vallen te verminderen of voorkomen. Zoals zij zelf aangaf: “Door mijn ziekte kan ik ineens vallen, hoe kan ik hiermee omgaan of dit voorkomen?”

Marieke heeft samen met mevrouw haar persoonlijke situatie besproken. Over haar persoonlijkheid en gedrevenheid en de omgang met haar ziekte en klachten. Tijdens deze gesprekken is alles besproken wat mevrouw als zwaar ervaart. Verder is aan de orde gekomen hoe activiteiten anders en veiliger kunnen worden uitgevoerd. Maar ook wanneer ze de keuze moet maken om om hulp te vragen of om rustmomenten te nemen. Door deze gesprekken heeft mevrouw meer inzicht in haar situatie en vraagt ze eerder om hulp of maakt ze gebruik van een hulpmiddel.

De aanpassingen

Hoewel mevrouw haar rollator gebruikte in huis, viel ze toch nog regelmatig. Nu maakt ze gebruik van een trippelstoel wanneer ze merkt dat ze zich minder goed voelt. Een trippelstoel, of werkstoel, is een stoel die als loophulpmiddel wordt gebruikt om je zittend te verplaatsen. Omdat mevrouw ook problemen met haar zicht heeft, is de verlichting in haar slaapkamer bekeken. Dit is vooral belangrijk als ze in het donker uit bed moet. Dit was eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een trekkoord om het licht aan te doen.

Een aangepaste stoel om in uit te rusten en tv te kijken stond midden in de woonkamer. Maar er lagen ook allerlei snoeren over de grond waarover je gemakkelijk kunt struikelen. De stoel is daarom naar een andere plek gegaan waardoor ze niet meer over snoeren kan struikelen en toch nog tv kan kijken en kan rusten.

Ook zijn er deuropeners aangevraagd voor de algemene deuren, haar voordeur en deuren binnenshuis. Bovendien is er bekeken waar mevrouw haar scootmobiel kan neerzetten. Daarnaast zijn er drempelhulpen aangevraagd, zodat mevrouw veilig in huis kan komen en zich in huis veiliger kan verplaatsen. Verder zijn alle voorzieningen doorgenomen voor veilig opstaan en gaan zitten, zoals op het toilet en een douchestoel.

Tot slot is er een elektrische tillift met een op maat gemaakte tilband aangevraagd. Deze tillift kan tot op de grond komen waardoor mevrouw met de lift toch weer overeind kan komen als ze gevallen is. Bovendien kan ze met de tillift makkelijker in bed komen op dagen dat ze niet veel meer kan.

Ook hulp nodig?

Denkt u dat u na het lezen van deze blog ook hulp kan gebruiken van een ergotherapeut? Vraag die hulp! U heeft hiervoor geen verwijzing van een arts nodig. U kunt zelf direct contact opnemen met een ergotherapeut. Op deze kaart kunt u heel eenvoudig een ergotherapeut bij u in de buurt vinden.

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op tien uur vergoeding per jaar voor ergotherapie. Hierboven zijn de kosten voor eigen rekening, tenzij u een aanvullende verzekering heeft. Op Zorgwijzer ziet u per zorgverzekeraar en type aanvullende verzekering hoeveel uren u extra vergoed kunt krijgen. De kosten van ergotherapie vallen wel onder het verplichte eigen risico.

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.