Redactie

Redactie

Meedoen met een cursus In Balans in coronatijd, kan dat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sinds een paar weken is fysiotherapeut Kim Heikens weer gestart met de cursus In Balans. Een klein groepje enthousiaste senioren uit Zuidoost doet met haar mee.

Als fysiotherapeut van Gooioord Fysiotherapie en Trainingscentrum weet Kim Heikens precies wat zij moet doen om veilig aan de slag te gaan:

  • Temperatuur opnemen bij binnenkomst
  • Handen desinfecteren
  • Afstand houden (minstens 1,5 meter)
  • Eenrichtingsverkeer
  • En een mondkapje: verplicht voor de docent
  • Goed ventileren

Valse start

Half februari is Kim met een groep van 9 senioren gestart. Vol enthousiasme zijn de eerste bijeenkomsten georganiseerd. Het was in het begin vooral veel theorie over de risico’s van vallen en het voorkomen van een val. Maar ook werden tips uitgewisseld en zijn een paar balans oefeningen uitgeprobeerd. De groep kwam lekker op stoom. Maar na een week of twee werd de praktijk gesloten en zijn alle activiteiten stilgezet. Ook de cursus In Balans. Kim heeft contact gehouden met de meeste deelnemers. Meestal heeft zij telefonisch wat oefeningen en vragen doorgenomen. De senioren gingen zelf thuis aan de slag. Of zij dat ook regelmatig hebben gedaan? Dat is een goede vraag. De een kan makkelijker met zo’n instructie uit de voeten dan de ander.

Nieuwe ronde

In september zijn de valpreventie activiteiten weer voorzichtig van start gegaan. In de praktijk van Kim wordt al corona proof gewerkt. Het was niet zo moeilijk om dit ook voor cursus In Balans te regelen.  Nadat iedereen gebeld was met de vraag of ze weer willen starten, heeft driekwart aangeven naar de cursus te komen. En dus was een ‘doorstart’ van de cursus mogelijk. Wel op kleinere schaal en natuurlijk volgens de richtlijnen van het RIVM.

Ook interesse in een cursus In Balans?

We zijn weer gestart met het In Balans cursusaanbod in heel Amsterdam. Bent u ook geïnteresseerd en wilt u meer weten?

Bij klachten blijf je thuis

Regelmatig is er iemand verkouden van de groep. Dat is vervelend, maar dat betekent meer aandacht voor het groepje dat er wel is. Op die manier kan Kim ‘meer de diepte in’.

‘We kijken elke keer wat haalbaar is. Het is makkelijker om de theorie goed in de les te verwerken.

Waarom oefen je om op een been te staan? En waarom is een goede verdeling van je gewicht over twee benen zo belangrijk? Zo kan ik mensen heel bewust maken wat zij kunnen doen om een val te voorkomen.

En wat vinden de deelnemers ervan?

De cursisten zijn heel blij dat zij weer met de cursus In Balans zijn gestart. Zij vinden de oefeningen van Kim erg leuk en nuttig en voelen zich veilig tijdens de les. Een deelnemer: ‘Kim heeft hier alles goed voor geregeld. We houden ons allemaal aan de regels. Als we binnenkomen wordt de temperatuur gemeten en houden we afstand. We doen de oefeningen achter of naast een stoel. Die kun je gebruiken als je een steuntje nodig hebt. En zo hoeven we elkaar niet aan te raken. Het leuke is dat we in een klein groepje extra tips krijgen van Kim. En natuurlijk kunnen we aan het eind van de cursus de In Balans dans van begin tot het eind uitvoeren.’

Tip van een deelnemer

Een mondkapje helpt om het virus te bestrijden. Maar let op: als je een mondkapje op hebt en je kijkt naar beneden, heb je minder goed zicht. De kans op een val wordt dan groter. Opletten dus met zo’n kapje op je neus!

Foto: Kim Heikens, Gooioord Fysiotherapie en trainingscentrum

Aanbevolen artikelen

Zorg voor genoeg vitamine D!

Krijgt u genoeg vitamine D binnen, of weet u niet hoeveel u dagelijks tot u neemt? We hebben wat goede bronnen voor u op een rijtje gezet.