Redactie

Redactie

Lang en gezond thuis blijven wonen met TOM

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

TOM staat voor Thuis Onbezorgd Mobiel. Amsterdam Buitenveldert is de vierde proefregio waar project TOM van start is gegaan. Project TOM combineert het vastleggen van bewegingsgedrag met speciale beweeg- en voedingsprogramma’s. Fysiotherapeut Lieneke Eeken geeft namens de GGD de In Balans training voor project TOM.

Thuis Onbezorgd Mobiel

Het merendeel van de Nederlanders wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Eigen regie en zelfredzaamheid staan daarbij voorop. Vallen komt echter veel voor onder 65-plussers. Hierbij kunnen mensen letsel oplopen dat een enorme impact op iemands kwaliteit van leven kan hebben. De organisaties VeiligheidNL, Nutricia, Philips en zorgverzekeraar ONVZ werken daarom samen in het project TOM om het valrisico onder ouderen te verkleinen. Zo kunnen ouderen lang vitaal en zelfstandig thuis blijven wonen.

Tijdens het project TOM dragen deelnemers 3 maanden lang een bewegingsmonitor dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Daarnaast volgen mensen de valpreventietraining In Balans om de kans op vallen te verkleinen. Ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Alle deelnemers krijgen dan ook persoonlijk advies van een diëtiste. Persoonlijke aandacht tot slot is een belangrijk onderdeel van TOM. Deelnemers worden regelmatig gebeld door een ZorgConsulent van ONVZ en een TOM-maatje komt een aantal keer thuis langs.

TOM en Laat je niet vallen

Amsterdam Buitenveldert is de vierde proefregio waar project TOM van start is gegaan. Dit is één van de gebieden voor de aanpak ‘Laat je niet vallen’ van de GGD Amsterdam. De GGD wil met ‘Laat je niet vallen’ meer aandacht vragen voor valpreventie en ouderen ervan bewust maken dat ze zelf veel kunnen doen om vallen te voorkomen. De GGD onderschrijft dan ook de aanpak van het project TOM voor meer beweging, betere voeding en monitoring.

In Balans

De GGD leidde inmiddels al vele fysiotherapeuten in Amsterdam op tot valpreventietrainers. Lieneke Eeken, fysiotherapeut van de praktijk ‘Fysiotherapie Gelderlandplein’ is zo’n trainer. Namens de GGD geeft zij de In Balans training voor het project TOM. Tien weken lang, twee keer in de week doen deelnemers doelgerichte oefeningen om sterker te worden en hun evenwicht te verbeteren. Ze gaan letterlijk steviger op hun benen staan. In Balans is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen. Mensen die eerder deze training volgden, hebben na afloop dan ook een betere balans, voelen zich zekerder tijdens het lopen en hebben minder kans om te vallen.

Naarmate de weken vorderen, ziet Lieneke het zelfvertrouwen groeien van ouderen waardoor ze ook steeds meer durven: “Eén van de deelnemers heeft dit ook buiten de training kunnen toepassen in het dagelijks leven. Ze durft nieuwe uitdagingen aan te gaan zoals het volgen van een computercursus en staat zowel fysiek als verbaal sterker in haar schoenen. Daarnaast is haar sociale omgeving gegroeid waar ze erg blij mee is. Ik vind alleen daarom al In Balans een erg leuke training om te geven.” De sfeer in de groep van 12 deelnemers is erg goed. Er heerst een positieve sfeer waarbij mensen elkaar aanmoedigen en helpen. Lieneke heeft dan ook aan het begin van de training veel aandacht besteed aan het creëren van een prettige groepssfeer.

Voor Lieneke is de samenstelling van de groep heel prettig om mee te werken. Er zijn mensen met kleine en grote mobiliteitsproblemen, maar deze verschillen zijn niet erg. Door te zorgen voor variatie in de oefeningen, kunnen alle deelnemers de oefeningen doen op hun eigen niveau. Zo komt iedereen tot zijn recht.

Lieneke vindt de In Balans training heel waardevol om te geven. ‘Het geeft me veel energie om te zien dat mensen zoveel plezier hebben en dat hun spierkracht en balans zichtbaar vooruit gaan. Voor mij is TOM daarom nu al een geslaagd project.’ De groep is zo enthousiast over de In Balans training dat Lieneke na afloop van het TOM project één keer per week les blijft geven.

Merkt u bij dagelijkse bezigheden dat u regelmatig uw balans dreigt te verliezen? Of heeft u moeite met opstaan vanuit uw stoel of bed? Volg dan ook een In Balans training om weer stevig op uw benen te staan!

Aanbevolen artikelen

Factsheet Valongevallen

De GGD Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar valongevallen onder ouderen. In 2020 is 33% ouderen van 65 jaar of ouder wel eens gevallen. De meeste

Kennisfestival Laat je niet vallen 2022

Meer dan 70 valpreventie professionals hebben op 3 oktober in de Stadstimmertuin het Laat je niet vallen Kennisfestival 2022 bijgewoond. Tijdens een afwisselend programma is

Valpreventieweek 2022

Tijdens de landelijke valpreventieweek, van 3 t/m 9 oktober organiseren wij in Amsterdam verschillende activiteiten voor professionals en senioren. 3 oktober: voorlichting valpreventie (voor senioren)

GEWOON THUIS BEWEGEN

Op deze beweegposter vindt u dertien oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook leest u hoe u in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen. Ten slotte krijgt u informatie over de beweegrichtlijnen.